Wikiszótárba: milkweed = selyemkóró

fidusz Babels Szo, 2015-05-30 11:29

Tegyük helyre a szótárakat: a milkweed magyar neve selyemkóró! A wikiszótárban már ki is javítottam.

Egy glifozátról szóló Huffington Post cikkben ismét szembejött velem a milkweed nevű növény, amely az amerikában nagyon népszerű Pompás királylepke (Monarch butterfly) fő tápláléknövénye, és a lepkefaj utóbbi években tapasztalt jelentős hanyatlásáért a Roundup Ready génpiszkált növényeket ill. az ennek következtében megnövekedett glifozát felhasználást teszik felelőssé a kutatók.

Ha a tükörfordítást néznénk ("tejesgaz"), akkor automatikusan arra gondolna az ember, hogy a milkweed magyarul a pitypang. (Legalábbis gyerekkoromban mifelénk, Bakonycsernyén a pitypangot hívtuk tejesgaznak.) De hát növényfajok nevénél nem szokás a tükörfodításból kiindulni. Ilyenkor az ember a növényfaj angol neve alapján kikeresi a faj hivatalos latin nevét, majd ez alapján azonosítja be a faj magyar elnevezését. Mivel nem először olvastam már erről a témáról, így most emlékeztem rá, hogy nem a pitypangról van szó, de hogy valójában melyik, hazánkban is ismert növényfaj a "milkweed", azt már elfelejtettem. Kíváncsiságból rákerestem a GoldenDict linuxos szótárprogramba, amely a "csorbóka" elnevezést javasolta a Wikiszótár alapján :O

Na, ebben biztos voltam, hogy nem az általam várt helyes megoldást, ezért a szokásos módszer alapján jártam el. A Google első találata egyből kiadta, hogy a milkweed latin neve: Asclepias syriaca, innen a következő lépés már megadja, hogy a faj magyar neve selyemkóró.

Ezek után a wikiszótárban is gyorsan kijavítottam a milkweed magyar megfejtését selyemkóróra. Ezek után már a GoldenDict is azonnal a selyemkórót dobja ki a Wikiszótárból.

(Érdekes egyébként, hogy a Sztaki szótár is csupa helytelen megoldásokat ad ki - valószínűleg a tükörfordítás alapján -: csorbóka, disznókömény, napraforgó kutyatej, amerikai tejelőcserje.)

A mellékelt kép a Wikipédiáról származik, feltöltő Vyznev Xnebara, CC BY-SA 3.0 licenc alatt szabadon használható