Globkrit Magyarországon

parlagfűző Global Projekt Hét, 2008-01-14 10:59

parlagfűző: globkrit4

A globalizációellenes mozgalom sokat változott a színre kerülése óta eltelt rövid idő alatt, mint azt a Financial Times cikke is bizonyítja, melyben az egyik világhatalomként emlegette a mozgalmat a másik hatalom, az USA kormánya mellett.

Lassan sikerül levetkőzni az "anti-" jelzőt is, helyette inkább a "globális igazságosság mozgalom", "alter-glob mozgalom", "társadalmi fórum mozgalom", illetve ahogy itthon hívjuk: "globalizációkritikai mozgalom" elnevezések nyertek teret, neveinkben is megmutatva igazi természetünket, a sokféleséget.

Világhatalom vagy sem (néhányan elszégyellnék magukat egy ilyen "megtisztelő" cím hallatán), a mozgalom változóban van: újra a helyi problémák és ügyek kerülnek előtérbe, új kontextusban.

Egyre több ismeretet szerzünk a helyi erőfeszítések egymással is összefüggő természetéről. csak néhány példa a közelmúltból:

A bostoni aktivisták kampánya, hogy a ivóvíz-ellátás, mint közszolgáltatás visszakerüljön állami kézbe, most új megvilágításba kerül és része lesz a világméretű erőfeszítésnek, hogy megállítsuk a folyamatot, melyben az egyre nagyobb hatalommal rendelkező nagyvállalatok már a társadalom alapszolgáltatásai felett is ellenőrzést szereznek és abból hasznot húznak.

Debrecen egy nemzetközileg is sokat emlegetett szép példája egy olyan városnak, mely igyekszik megvédeni lakosainak jogát a demokratikus eszközökkel irányított ivóvíz szolgáltatáshoz.

parlagfűző: globkrit

Ehhez hasonlóan a 60000 magyar kisgazdálkodó eltűnése - és ennek következményei a magyar vidéki és városi társadalomra, arra például, hogy mit is eszünk -, nagyon szoros összefüggésben van a nemzetközi piacokkal, annak kereskedelmi törvényeivel, távoli WTO tárgyalások eredményeivel ugyanúgy, mint a helyi agráripari érdekeltségekkel és a helyi döntéshozókkal.

Ez nem új dolog persze, a történelemben rengeteg példát találunk ilyen esetekre. A különbség azonban az, hogy ma egyre több és több ember kezdi felismerni a folyamatot és teszi fel a kérdést, hogy kiért is működnek ezek a rendszerek.

A kampányok visszafelé is működnek, helyi aktivisták válaszolnak nemzetközi kampányok hívószavára, melyek arra fókuszálnak, hogyan tudjuk leépíteni a multik hatalmát és azokat az intézményeket, melyek eszközükké alacsonyodtak. A legutóbbi ilyen kampány az EU kereskedelmi biztosa megválasztási módjának megreformálása volt, illetve a 2003 február 15-én világszerte 30 millió embert megmozgató "Állítsuk meg a háborút" demonstráció, melyhez Magyarországon 30 000-en csatlakoztak.

Hát nem, nem állítottuk meg. A Globál Projekt viszont mindig törekedni fog arra, hogy a globális közjó azon kicsi szelete legyen, amely azt mondja: egy nap meg fogjuk állítani.