Bemutatkozás

tracey Global Projekt Hét, 2007-04-16 22:31

A Globál Projekt (GP) sokféle forrásból táplálkozik.

Az egyik Seattle: talán emlékszel még a rengeteg emberre 1999-ben - zöldek, gazdálkodók, diákok, szakszervezetiek - akik különböző okok miatt mentek ki az utcára, de a kritikájuk és haragjuk ugyanarra irányult: a Világkereskedelmi Szervezetre (World Trade Organisation, WTO), mely korunk egyik leghatalmasabb, nem demokratikus módon működő intézménye.

A tüntetések hívták életre a Független Média Központot (Independent Media Center, IMC), ami új távlatokat és lehetőségeket nyitott az ún. globalizáció-ellenes mozgalomnak. Ahogy egyre elterjedtebbé és elérhetőbbé vált a kézi kamera, a tüntetések résztvevői megtanulták dokumentálni az eseményeket, létrehozva egy új műfajt és számos filmet, melyeket később a neten terjesztettek, mint ellenpropaganda, vagy új szemléletmódot bemutató oktatóanyag, komoly társadalmi értékekkel és mondanivalóval.

A fenti előzmények után a 2000-es prágai - a Világbank és a Nemzetközi Valuta Alap elleni - tüntetés segített kikristályosítani Magyarországon a Globál Projektet. Az Energia Klub - a Prágában a Bankwatch Network által szervezett alternatív filmfesztiválhoz hasonló - Föld Napja Filmfesztivált rendezett itthon 2001-ben.

A GP azóta több mint 30 filmet választott ki, melyeket lefordított, feliratozott, terjesztett és vetített: a WTO Akció Napon, a Föld Napján, Ökofeszten, Globfeszten, nagyobb fesztiválok "zöld" programjaként, egyetemeken, középiskolákban, filmfesztiválokon, stb.

Rengeteg féle és fajta film kering a mozgalomban, de mindegyikben fellelhető ugyanaz a két gondolati motívum.

Minden mindennel összefügg
Először is, hogy minden mindennel összefügg . Függetlenül attól, hogy milyen probléma foglalkoztat minket, céljaink legtöbbször találkoznak, ahogy a "Globális falu vagy globális faló?" c. film is utal rá, mint "erőfeszítéseink közösségére". Azoknak az emberi jogi aktivistáknak, akik Nigériában harcolnak a Shell túlkapásai ellen, ugyanaz a cél lebeg a szemük előtt, mint a globális klímaváltozás ellenzőinek, akik követelik a WTO hatalmának korlátozását. Azok, akik megpróbálják megvédeni a Káli-medencét a kiszáradástól - mert korunk őrületének, az ásványvíz fogyasztásnak következtében sokszorossá nőtt a vízkivétel -, ugyanazt akarják, mint azok az emberek, akik a csecsemő tápszerek agresszív reklámozása ellen kampányolnak (mely reklámok - dacolva az Egészségügyi Világszervezet (WHO) marketing szabályaival - sok csecsemő szenvedéséhez és halálához járulnak hozzá.) A cég, mely nem hajlandó felhagyni az anyatejet kiváltó tápszerek reklámozásával: a Nestlé. Éppenséggel ugyanaz, amely a túlzott balaton-felvidéki vízkivételért felelős.

A filmek feltárják és bemutatják, hogyan olvadnak össze az "egyes ügyek" egy sokszínű, decentralizált "hálózatok hálózatává", amely világszerte az igazságtalanságok ellen küzd.

Alternatívák
Másodszor, a filmek alternatívák ról beszélnek. A volt angol miniszterelnök asszony, Margaret Thatcher híres jelmondata szerint "Nincs más megoldás!", melyet előszeretettel hangoztatott, hogy megindokolja a köztulajdon kiárusítását, a szakszervezetek leépítését, elindítva ezzel a neo-liberális gazdaság hullámát, amit aztán az őt követő piaci fundamentalisták meglovagoltak. 20 év múltán a fenti elvre alapozott gazdaság rohamosan veszít népszerűségéből, mivel a beígért hatás elmaradt ("ha nő a gazdaság, mindenki gazdagodik"), helyette növekvő jövedelem-különbségek, környezeti válságok, korrupció és elszegényedés az eredmény.

A filmek tanúbizonyságot tesznek arról, hogy igenis, van más megoldás! A változás lassú, és sok ember fáradságos munkáján alapszik, akik szerte a világon nap mint nap a közös célokért dolgoznak. Ez az ‘alulról jövő globalizáció', melyben a mozgalmak befolyást, vagy akár ellenőrzést is követel a döntéshozatal különböző szintjein annak érdekében, hogy visszaszerezzék a hatalmat a gazdasági és politikai elittől. Az alulról jövő globalizáció valójában a demokráciáról szól: az érdekek és akaratok egyenlő érvényesítéséről, miközben a többiek igényeire is - beleértve a jövő generációkat és a környezetünket - tisztelettel és tekintettel vagyunk.

2003-ban ezek a filmek letölthető formátumban a netre is felkerültek, és most 2008-ban a Lehet más a világ! közösségi kikötőre átköltözött, mivel egy (inter)aktivabb közösségre van szükségünk.

2005-ben a Védegylet befogadta a Global Projektet és azota a Védegylet egyik munkacsoportjakent szerveződik.

A GP köszönettel tartozik az Energia Klubnak, hogy elindította a programot és teret biztosított a fejlesztéshez, a sok embernek, akik fordították, feliratozták, terjesztették a filmeket - legtöbbször önkéntes alapon -, és azoknak, akik kikölcsönözték ezeket a filmeket és megmutatták barátaiknak, diákjaiknak, ismerőseiknek. Ezen felül külön köszönet jár a producereknek és terjesztőknek, akik támogattak minket munkájukkal és bizalmukkal, többek között az
Undercurrents (www.undercurrents.org),
Platform Films (www.cultureshop.org),
Spanner Films (www.spannerfilms.net),
illetve Ben Cashdan és Jeremy Brecher producereknek.