Gazdák egymás közt - az igazság a génmódosított növényekről

kisfoka Génpiszka Csü, 2013-03-28 15:06

Michael Hart brit gazda interjút készített egyesült államokbeli gazdákkal, amelyben elmesélik a génpiszkált növények termesztésével kapcsolatos negatív tapasztalataikat. A filmből megtudhatjuk azt is, mennyivel jobban járnak azok a gazdák, akik nem génmódosított növényeket termesztenek.

Az amerikai gazdák egyöntetűen arról számolnak be, hogy a génmódosított fajták elterjedésével rohamosan növekszik a gyomirtószerek felhasználása, a vetőmagok árai az égbe szöknek. Azok a gazdák viszont, akik nem génmódosított fajtákat használnak, kevesebbet költenek vetőmagokra és növényvédő szerekre is.

Michael Hart így számol be tapasztalatiról a film végén:

"Sok gazdával és számos nem gazda emberrel beszéltem. Láttunk génmódosított kukoricát gyomnövényként szója ültetvényeken, és génmódosított szóját gyomként kukoricaföldeken, ugyanis mindkettő Roundup Ready volt.
Találkoztam két gazdával, akik nem génmódosított szóját termesztenek. Egyikük nem génmódosított kukoricát is termeszt. Mindkettőjük kevesebbet fizet a vetõmagért, kevesebb gyomirtót kell használniuk, és alacsonyabbak a költségeik.
A gazdák azt mondták, csapdába estek a génmódosított fajtákra alapuló rendszerrel. Alig kapható hagyományos, nem génmódosított vetõmag. Ami kevés van, az meg régi és alacsony hozamú.
Szintén lényeges, hogy a génmódosított növényeket szabadalmaztatták. Ezért nem teheted félre saját magad által termelt vetõmagot. És ha szabadalmaztatott gént találnak a terményedben - nem számít, hogy került oda, vagy hogy egyáltalán tudtál-e róla -, ha nem fizettél jogdíjat a cégnek, jogi lépéseket tehetnek ellened.
Vajon az amerikaiak azért termesztenek több millió hektáron génmódosított növényeket, mert ez a gazdálkodási forma bevált, vagy mert nincs más választásuk?
Úgy vélem, nekünk, európai gazdáknak alaposan meg kell ismernünk az amerikai helyzetet, mielőtt eldöntjük, hogy elinduljunk-e ugyanezen az úton."

A film a Creative Commons BY-NC-ND (Nevezd meg! – Ne add el! – Ne változtasd! 2.5) licenc alapján szabadon - változtatás nélkül - felhasználható, terjeszthető.

A film magyar feliratos változata a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával készült.