Erdőkertek

sistvan Sze, 2011-03-30 20:31

Az erdőkert többcélú növények évelő polikultúrája, vagyis sok fajta nő együtt - polikultúra, a legtöbb növény minden évben kihajt újraültetés nélkül - évelő, és minden egyes növény egy egész sikeréhez több feladat teljesítésével járul hozzá - többcélú. Más szavakkal, az erdőkert egy élelmiszertermő ökoszisztéma, egymásnak kölcsönösen előnyös növények és állatok olyan tudatosan tervezett közössége, amelyet emberi élelem termelésére szántak.

Bezártunk

bil Portálcsoport Szo, 2017-09-02 13:14

Emberek! Technikai és anyagi okok miatt sajnos be kell zárjuk az lmv.hu-t. Nem tudjuk tovább üzemeltetni az oldalt, és nem is szeretnénk már. A korábbi tartalom még elérhető, de újat már nem lehet felrakni.

Toby Hemenway 1952-2016

sistvan Permakultúra Csü, 2016-12-22 12:02

Toby Hemenway Toby Hemenway a Portland State University Doktori Iskolájának a segéd professzora, a Pacific University kutató ösztöndíjasa és a Biomimicry Guild biológus tanácsadója, 1999-től 2004-ig a Permaculture Activist ökológiai tervezési és fenntartható kulturális folyóirat szerkesztője, tanár, tanácsadó, a Gaia kertje és a Permaculture Cíty írója 2016. december 21. -én elhunyt.

Áldott légy

sistvan Erdőkertek Vas, 2016-01-10 22:04
See video

Áldott légy Uram Földanya nénénktől,
Ki minket hord és enni ad.
És mindennemű gyümölcsöt terem,
füveket és színes virágokat.

Gaia kertje - toborzó

sistvan Permakultúra Ked, 2015-02-24 21:36
Gaia Kertje borító

Sikerült megegyezni a az angol kiadóval a kiadásról, így még idén novemberben megjelentethetjük a könyvet.
A könyv költségeinek egy részét előfizetések és támogatások formájában fogjuk összegyűjteni. A könyv ára várhatóan 5.000 Ft lesz, előfizetőknek 4.000 Ft.
Ha szeretnél majd előfizetni, akkor ide küld az emailt: pk.konyvtar@gmail.com

Bevezető a Permakultúrába

sistvan Erdőkertek Vas, 2014-09-28 20:43
See video

Az elmúlt években az ausztrál Permakultúra Kutató Intézet egy fél tucat filmmel örvendeztetett meg minket olyan kritikus fontosságú témákról mint az erdőkertek, a talaj, a vízgyűjtés vagy a városi permakultúra. Az Egri Öko-filklubban ezek közül a Bevezetést a Permakultúrába filmet néztük meg.

Gaia Kertje - Élet az éleken

sistvan Erdőkertek Hét, 2014-04-21 18:41
Csillagos tó

A szélek elragadó és dinamikus helyek. Itt történnek a fontos dolgok. Ahol az erdő találkozik a prérivel, ahol a folyó a tengerbe folyik, vagy szinte bármilyen két ökoszisztéma határvonalán a biodiverzitás tárháza van. Minden olyan faj, amelyik a két környezet valamelyikében megél, jelen van itt, plusz még azok az új fajok, amelyek a kettő közötti átmeneti zónában találnak maguknak megfelelő otthont. Az él gazdagabb, mint a két oldalán fekvő bármelyik táj.A csalit nem a tó közepébe vetik ki, hanem a part közelébe, ahol a sekély zónában virágzó élővilágra gyűlnek a halak táplálkozni.

Gaia kertje - Elágazások és hálók

sistvan Erdőkertek Vas, 2014-03-30 21:30
levél

De miért is annyira hasznos a fűszerspirál? Ez a minta az egyenes vonalat spirálba tekeri, és a kétdimenziós mintát egy háromdimenzióssá gyűri. A kombináció bőséget szül, úgy nevezett szinergikus hatást, egy új együttműködés olyan nem várt hasznát, amit magában egyik partner sem tudott volna kínálni.

Összeomlás megrendelésre

sistvan Permakultúra Ked, 2014-03-04 19:24
Holmgren négy jövőképe

A környezeti válságot már nap-mint-nap a bőrünkön tapasztaljuk, ahogy a túlterhelt természeti rendszerek recsegnek, és közben a geológiai erőforrásaink fogyatkoznak, ha nem is merültek még ki, de egyre szűkösebbé válnak. A válsággal már régóta sokan foglalkoznak, de arra a kézenfekvő kérdésre, hogy "Mit tegyünk", csak kevesen adtak konkrét választ.

Gaia kertje - A fűszerspirál

sistvan Erdőkertek Szo, 2014-02-01 22:26
Fűszerspirál 14 növényre

Kicsit tovább mehetünk a kerti formák és minták használatában. A permakultúrás alapelvek az mondják nekünk, hogy kezdjünk a küszöbünknél, ezért telepítsük a fűszerkertet a hátsó ajtónktól induló út mellé. OK, akkor kezdjük az oregánóval, tegyünk közvetlen mellé néhány kakukkfüvet, utána metélő hagymákat, szeretjük a metélő hagymát, ezért vagy ötöt belőlük is ültettünk, végül még néhány petrezselymet és egy kevés mentát. Hozzáveszünk még egy tucatot a kedvenc fűszernövényeinkből, és három zsályával lezártuk. Hamarosan vagy huszonöt növény szegélyezi az út szélét egészen a hátsó kertig elnyúlva.

Gaia kertje - A kulcslyuk

sistvan Erdőkertek Hét, 2014-01-06 20:38
Mandala

Mindenki, aki eltöltött már egy kis időt a természet megfigyelésével, az észreveszi, hogy bizonyos minták, - spirálok, hullámok, elágazások, körök, - mindenütt jelen vannak, és sokféle méretben ismétlődnek. Az elágazásos minta jelenik meg a repülőgép ablakából lenézve az összetartó folyamoknál és folyóknál, fejük fölött a fa méltóságtejes boltíveinél, alatta gyökereknél vagy a kis moszatok indáinál. Spirálok tűnnek fel a több ezer fényévet átölelő galaxisokban és a margaréta virágfejeiben.

Gaia kertje - Évelők többszintes közösségben

sistvan Erdőkertek Ked, 2013-11-19 22:21
libatop

Hosszú volt a nyár, régen írtam, mert elég elfoglalt voltam. Nem csak a nyári munkák kötöttek le, hanem a végére értem a Gaia kert-fordítás első ellenőrzésének.

Gaia kertje -Természet trükkjei - A talajképzés

sistvan Erdőkertek Hét, 2013-07-08 23:14
akácos

A biodiverzitás eltérő szintjein kívül az egyik legnagyobb különbség a legtöbb kert és a természeti tájak közt, hogy ha a kertet felügyelet nélkül hagyjuk, akkor az szétesik, a természet viszont nem. Mindnyájan tértünk már úgy haza a szabadságunkról, hogy a kedvenc növényeinket valami megette, a gyomok elburjánoztak, és az egész kert valamilyen váratlan szörnyű átoktól kornyadozott.

Gaia kertje - Az érett kert

sistvan Erdőkertek Hét, 2013-06-10 21:36
Ősz a Bükkben

Nézzünk meg egy kifejlett erdőt, hogy mi olyat tanulhatunk tőle, amit a saját kertünkben hasznosíthatunk. Először is, a talajt egy réteg avar borítja, és az egész évben megmaradó növények több szintje árnyékolja. A növényzet tompítja az eső, a nap és a szél erejét, és enyhe mikroklímát teremt, ahol a magok gyorsan kicsíráznak, és az élet kényelmes fészekre lel benne.

Gaia Kertje - Az egynyári kert

sistvan Erdőkertek Csü, 2013-05-23 21:52
Shanon zöldséges kertje

Ha már kertek feltartóztathatatlanul törekednek az érettség felé, akkor miért nem ugrunk fel a szukcesszió vonatára, és miért nem használjuk ki a természet lendületét ? Ezt csinálták a Bullock testvérek, és megtehetjük mi is. Egy bökés ide, egy csípés oda, felgyorsíthatjuk a szukcessziót, hogy a természet segítségével a kert sokkal gyorsabban érjen, mint ahogy egyébként tenné.

Gaia Kertje - A kerti biodiverzitás

sistvan Erdőkertek Hét, 2013-04-15 21:27
Mézontófű

Az egyik biodiverzitás az, amit a kertész alakít ki virágok, bokrok és fák széles választékával, ami több szintű élőhelyet hoz létre. A másik annak az életnek a diverzitása, ami a közeli még érintetlen vad helyeken őgyeleg: a madarak, bogarak és növények, őshonosak és importáltak egyaránt, ezek arra készülődnek, hogy benépesítsék ezen a vendégszerető élőhelyet.

Gaia kertje - A sövény

sistvan Erdőkertek Ked, 2013-02-26 10:19
élelemtermő sövény

Amikor vidéken éltünk a déli Oregonban, akkor súlyos gondjaim voltak az őzekkel, mert majdnem minden védtelen növényt lezabáltak.

Gaia Kertje - Kertészkedés a szukcesszióval

sistvan Erdőkertek Csü, 2013-02-14 12:05
Kerti folyondár - convolvulus purpureus

Mivel kevés előváros-lakó támogathatja a földjének kiszárítását, a bivalycsordák tartását és a kert felperzselését, ezért a legtöbb gyep feltételei nem kedveznek a szavannának és a prérinek.

Gaia Kertje - Találd meg a niche-t

sistvan Erdőkertek Ked, 2013-01-22 18:26
A Bullock fivérek farmja. Az almafát különböző ehető és élőhelyet teremtő növény

Évtizedek Bullockék érkezése előtt a birtokuk legalsó része vizes terület volt. A szorgos farmerek töltéseket építettek, lecsapolták és kiszárították a "haszontalan" mocsarat, és éveken keresztül haszonnövényeket termesztettek rajta. Az ökológia irányultságú Bullockék megértették, hogy a vizes területek amellett, hogy alapvető fontosságúak a tiszta víz és a vadállatok élőhelye szempontjából, az egyik legtermékenyebb ökoszisztémák a bolygón, ahol több növény és állat dolgozik össze, mint bármelyik farmon. Elhatározták, hogy helyreállítják a vizes területet, és eltüntették a gátakat és csatornákat. A víz összegyűlt az alsó földeken, és a vizi világ hamarosan visszatért.

Gaia kertje - A kertész ökológiája

sistvan Erdőkertek Hét, 2012-12-17 17:32
Pézsmapocok

Valaki lopta a Bullock fivérek élelmét.

Tervezzünk Ökoszisztémát

sistvan Permakultúra Vas, 2012-09-23 21:38
Egy tál

A természeti rendszerek megfigyelve megtanulhatjuk, hogyan utánozzuk a természetet, és hogyan hozhatunk létre olyan mesterséges ökoszisztémákat, amelyek termelékenyek és nem környezet szennyezőek. A permakultúrás tervezési rendszer segítségével a természeti ciklusokat megfigyelve olyan rendszereket tervezhetünk, amelyek utánozzák a természetet, és elfogadják az életet a maga valójában.

Tartalom átvétel