Civil szervezetek Ángyán mellett

fidusz Gaia Sajtószemle Pén, 2012-01-20 16:14

19 zöld szervezet a mai napon levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnök részére, amelyben kérik, hogy a kormány állítsa le a környezetvédelmi és vidékfejlesztési szakemberek elmúlt napokban kezdődött elbocsátását, valamint erősítse meg pozíciójában Ángyán Józsefet, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárát. További szervezetek csatlakozását várjuk.

A környezetvédő szervezetek megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a környezetügy hatósági rendszerében jelentős leépítések kezdődtek, és hogy a vidékfejlesztési tárca számos kiemelkedő szakembert bocsátott el a napokban.

A civilek szerint az új Alkotmány és a miniszterelnök Darányi Tervvel kapcsolatos környezetvédelmi és vidékügyi nyilatkozatai csak írott malaszt maradnak, amennyiben a védelmet nem testesíti meg egy erős állami intézményrendszer. Szerintük a magyar kormánynak továbbra sem szabad követnie azon neoliberális indíttatású politikákat, amelyek szerint a gazdasági fejlődés útjában a környezetvédelem, a természeti erőforrások megóvása és a családi gazdaságokat előnyben részesítő vidékfejlesztés áll. Ezzel szemben sürgősen el kell fogadnia és maradéktalanul végre kell hajtania a Nemzeti Vidékstratégiát.

Levelük végén az elbocsátások leállítását és Ángyán József pozíciójának megerősítését kérik a szervezetek.

* * *

Dr. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke részére

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az elmúlt napokban megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a környezetügy hatósági rendszerében jelentős leépítések kezdődtek, és hogy a vidékfejlesztési tárca számos kiemelkedő szakembert bocsátott el, különösen sújtva a környezetügyi és vidékfejlesztési területeket.
Feltehetően ez is közrejátszott abban, hogy a minisztérium parlamenti államtitkára, Ángyán József benyújtotta a lemondását.

Az idén januárban hatályba lépett Alaptörvény büszkén vállalja, hogy „...a Kárpát-medence természet adta és ember alkotta értékeit ápoljuk és megóvjuk. Felelősséget viselünk utódainkért, ezért anyagi, szellemi és természeti erőforrásaink gondos használatával védelmezzük az utánunk jövő nemzedékek életfeltételeit.” Emellett kimondja, hogy „a természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.”

A Darányi Ignác Terv bemutatásán az elmúlt napokban Ön azt nyilatkozta, hogy az országok biztonsága a jövőben egyre inkább az élelmezési és élelmiszer-biztonságtól, az ivóvíz- és energiaellátás biztonságától és a környezetbiztonságtól függ, és attól, ki birtokolja, ki alakítja mindezt.
Az Alaptörvény szövege és a kormány nyilatkozatai a környezetbiztonság és a vidéki emberek védelmében csak írott malaszt marad, amennyiben a védelmet nem testesíti meg egy erős állami intézményrendszer és hatásos jogi szabályozás.

A fent említett elbocsátások ellehetetlenítik a magyar államnak a környezetvédelem, a természeti erőforrások megőrzése és a vidékfejlesztés érdekében végzett munkáját. A magyar kormánynak továbbra sem szabad követnie azon neoliberális indíttatású politikákat, amelyek szerint a gazdasági fejlődés útjában a környezetvédelem, a természeti erőforrások megóvása és a családi gazdaságokat előnyben részesítő vidékfejlesztés áll. Ezzel szemben sürgősen el kell fogadnia és maradéktalanul végre kell hajtania a Nemzeti Vidékstratégiát abban a szellemben, amelyben a társadalmi vitára bocsátott tervezet íródott.

Mindezek tükrében tisztelettel kérjük, hogy a kormány állítsa le a szakemberek elbocsátását, erősítse meg a környezetügy és a vidékfejlesztés intézményeit, továbbá erősítse meg pozíciójukban azokat a vezetőket, akik a fenntarthatóság elvei szerinti vidékfejlesztést hitelesen tudják képviselni, mint Ángyán József államtitkár.

Budapest, 2012. január 20.

Tisztelettel:

Biokultúra Szövetség
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
Csermely Környezetvédelmi Egyesület
Greenpeace Magyarország
Hidra Természetvédelmi és Ifjúsági Egyesület
Holocén Természetvédelmi Egyesület
Ifjú Botanikusok Baráti Köre
KÖRLÁNC Szegedi Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Levegő Munkacsoport
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Magyar Természetvédők Szövetsége
Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség
Nimfea Természetvédelmi Egyesület
Pécsi Zöld Kör
Reflex Környezetvédő Egyesület
Serpentes Alapítvány
Védegylet
WWF Magyarország
Zöld Kapcsolat Egyesület

* * *

A levelet ma délután elküldtük a sajtónak és a miniszterelnökség részére, jelezve, hogy a levelünket hétfő reggel újra megismételjük, csatolva az addig csatlakozó szervezeteket.

Várjuk további szervezetek csatlakozását a levélhez! A csatlakozást az ifarkas [kukac] mtvsz.hu címen várjuk január 23-a hétfő reggel 9-ig.

(A mellékelt fotón: Ángyán József, forrás: MTI/Mohai Balázs)

CsatolmányMéret
angyan_mellett_level_2012_01_15.pdf121.73 KB