Warning: Table './web11_db3/watchdog' is marked as crashed and should be repaired query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:12:\"user warning\";s:8:\"%message\";s:220:\"Table './web11_db3/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired\nquery: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache_filter WHERE cid = '1:57b0371c1caa2d6265cab7c56426c976'\";s:5:\"%file\";s:38:\"/var/www/web266/web/includes/cache.inc\";s:5:\"%line\";i:26;}', 3, '', 'http://lmv.hu/cianmentes_demo_kepgaleria', '', '54.80.140.29', 1534434694) in /var/www/web266/web/includes/database.mysql.inc on line 128

Warning: Table './web11_db3/watchdog' is marked as crashed and should be repaired query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:12:\"user warning\";s:8:\"%message\";s:4496:\"Table './web11_db3/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired\nquery: UPDATE cache_filter SET data = '<p>Négypárti egyetértés a cián bányászati alkalmazásának betiltásáért<br />\\n<a href=\\"http://cianmentes.org/?p=237\\" title=\\"http://cianmentes.org/?p=237\\">http://cianmentes.org/?p=237</a></p>\\n<p>\\"Ciánmentes Magyarországot! címmel szervezett ma demonstrációt a Lehet Más a Politika párt közösen a Greenpeace-szel, a Magyar Ter in /var/www/web266/web/includes/database.mysql.inc on line 128
Civil és négypárti demonstráció a ciántechnológia betiltásáért Magyarországon | lmv

Civil és négypárti demonstráció a ciántechnológia betiltásáért Magyarországon

fhajnal Legyél újságíró Pén, 2009-11-06 01:13

Négypárti egyetértés a cián bányászati alkalmazásának betiltásáért
http://cianmentes.org/?p=237

"Ciánmentes Magyarországot! címmel szervezett ma demonstrációt a Lehet Más a Politika párt közösen a Greenpeace-szel, a Magyar Természetvédők Szövetségével és a Védegylettel. A négy szervezet közös kampányának célja, hogy Magyarországon törvénybe iktassák a bányászatban a cián használatának tilalmát. A kezdeményezés a mai napon fontos fordulóponthoz ért, hiszen a négy parlamenti frakció politikusai álltak az ügy mellé, és a napokban a beterjesztik a parlament elé a javaslatot. A demonstráción a civilek mellett felszólalt Orosz Sándor az MSZP, Rétvári Bence a KDNP, Bácskai János a Fidesz, Jávor Benedek az LMP részéről, akikhez Katona Kálmán független képviselő is csatlakozott.

Nemsokára tíz éve lesz, hogy egy nagybányai zagytározóból ciános szennyvíz került a Tiszába, óriási pusztítást végezve a folyó élővilágában, és évekre tönkretéve a tiszai halászatot és turizmust. A ciánszennyezés után az EU és az ENSZ szakértő munkacsoportjai több mint ötven potenciális szennyező-forrást azonosítottak. Ezen „időzített bombák” mellett számos új, veszélyes aranybánya beruházás fenyeget a Kárpát-medencében. Többek között cianidos bányatechnológiát terveznek használni a romániai Verespatakon is, amely projekt ellen vállvetve küzdenek a román és magyar környezetvédők.

„A nagybányaihoz hasonló balesetek elkerülése érdekében tartjuk fontosnak a cián bányászati alkalmazásának betiltását. Ezért is csatlakoztunk 61 civil szervezettel együtt a Ciánmentes Magyarországot! kampányhoz.” – mondta el Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace magyar irodájának igazgatója. „Az utóbbi hetekben e törvény támogatása érdekében egyeztettünk parlamenti képviselőkkel, s úgy tűnik, a munkának hamarosan meglesz a gyümölcse” – tájékoztatott Jávor Benedek, az LMP szóvivője.

„Amikor 2000-ben az EU Vízügyi Minisztereinek bemutattam a tiszai ciánkatasztrófa képeit, elszörnyedtek, közös fellépést ígértek. Aztán 10 évig nem történt semmi…” – mondta el Katona Kálmán, volt vízügyi miniszter, aki most ezért is tartja fontosnak a kezdeményezést, és segíti annak törvényszintre emelkedését. „A környezetvédelem teremtésvédelem is egyben, emberi-környezeti örökségünk megőrzése kötelességünk.” – tette hozzá Rétvári Bence a KDNP képviseletében. „Lehet, hogy az arany drága, de értéke a víznek van” – fogalmazta meg Orosz Sándor, MSZP-és képviselő.

„A tragikus tiszai ciánszennyezés 10 éves évfordulója megfelelő alkalom arra, hogy egy törvény elfogadásával is kinyilvánítsuk elkötelezettségünket a különösen súlyos kockázatot hordozó bányászati eljárás hazai alkalmazásának egyértelmű elutasításában, egyúttal elősegítve a környező országok törvényhozásainak hasonló döntését, melyek földrajzi helyzetünknél fogva hazánk környezeti kockázatait is nagyban csökkentené.” – üzente Velkey Gábor SZDSZ-es politikus a demonstrálóknak, aki sajnos nem tudott részt venni az eseményen, de a kezdeményezést szintén támogatja."

Képek az eseményről: