LMV portál felhasználói kézikönyv

Tudnivalók az oldal használatához

1 - Alapok - mit lehet itt csinálni?

A regisztrált felhasználók indíthatnak önálló blogot, vagy pedig közzétehetnek egy-egy blogbejegyzést önmagában. Ez azt jelenti, hogy lehet itt egy saját blogod, vagy pedig csatlakozhatsz már létező blogok szerzői közé. Azt, hogy melyik blog szerzői engedik ezt meg, azt itt nézheted át.

Vagyis az lmv tulajdonképpen csoportos blogok gyűjtőhelye, amelyben minden felhasználó eldöntheti, hogy részt vesz e közös blogok írásában, vagy pedig külön blogot indít magának.

Ha senkihez nem akarsz csatlakozni, és önálló blogot sem akarsz indítani, csak néha feltennél egy posztot, arra is van mód. A posztjaid úgy is megjelennek a címlapon, ha nem tartoznak egyetlen blogba sem.

A blogok sminkjét, vagyis a külalakját, struktúráját, színeit magad alakíthatod ki, de ez némi haladó webszerkesztői ismeretet ígényel. Erről zapf írt egy kiváló útmutatót a blogjában.

2 - Hogyan tehetsz fel írást és képet az lmv.hu-ra - VIDEO

Ezen a három perces videón nézd meg, hogyan tudsz felrakni egy blogbejegyzést, és beletenni képeket, képgalériát. A videón a criticalmass.hu látható, de ugyanígy lehet ezt csinálni az lmv.hu-n is. Íráshoz, képfelrakáshoz regisztrálnod kell. Képet úgy tudsz felrakni, hogy írsz egy blogbejegyzést, és abba teszed a képeket. Bármit írsz, azt itt úgy hívjuk, hogy blogbejegyzés, mert ha valaki a szerző nevére kattint, megkapja szerző összes bejegyzését kigyűjtve, mint egy blogban.

Itt kezdheted el írni a blogbejegyzést, ha már regisztráltál.

A blogokon kívül fel lehet tenni eseményeket is: ezek beharangozók, hirdetmények, amelyek bekerülnek egy eseménynaptárba és addig látszanak a címlap jobboldali oszlopában, felül, amíg le nem zajlik a rendezvény.

 

[img_assist|nid=229|title=a beküldési űrlap alján|desc=|link=node|align=right|width=125|height=143]

Ha a public mezőből kivesszük a pipát, akkor a nagyobb nyilvánosság elől elrejthetjük a tartalmat, és csak azok érhetik el, akik vagy valamely csoportunkban tagok - ahol viszont beiktat a szerző egy kis pipát -, vagy konkrétan tudják a beküldött tartalom URL-jét (a böngésző címsorában megjelenő címét).

Ha valamelyik csoportot bepipáljuk, itt a tartalom beküldési helyen, akkor ott meg fog jelenni a tartalom. Több csoport együttes választása is lehetséges, de tudjatok róla, hogy ilyenkor a portál meglepetésszerűen innen oda kezdi küldeni a felhasználót a csoportok között.

A különböző közösségek között a címkéken keresztül is megoszthatunk tartalmakat.

Itt megadthatunk egy ekezet nelkukli szot, ami az 'lmv.hu/' utánfog megjelenni a böngésző címsorában. A fontos bejegyzéseket könnyen megjegyezhető webcímmel láthatjuk el.

[img_assist|nid=231|title=URL alias|desc=|link=popup|align=left|width=125|height=143]

 

 

 

 

 

 

A tartalmakhoz csatolmányokat is tölthettek fel, és a szerzők - plusz az adminisztrátorok és a szerkesztők - később is módosíthatják a cikket vagy a beállításait, képeit, csatolmányait.

Hasonló módon műküdik - elérhető a tartalom beküldése menüből is - a csoport beküldése , de mivel alapvetően másként viselkedik, külön írunk róla.

3 - Hogyan indíthatsz blogot

Itt indulj el: 'saját neved' (navigációs menü) > csoport létrehozása.

Először is címkézd fel, nevezd el és írj egy üdvözlő szöveget hozzá. A címke a csoport témáit adja meg, a név a csoport neve, az üdvözlő szöveg pedig az, ami a csoport saját oldalán belépéskor mindig meg fog jelenni legfelül.

A leírás mezőbe pár szavas leírást írj, ez a csoportok felsorolásában fog megjelenni. A csoport honlapja (group website) mezőbe meg lehet adni saját, külső honlapod címét, ha van ilyen.

 

A csoportot létrehozó felhasználó eldöntheti, hogy kit és hogyan vesz fel a csoportba, mennyire nyitott vagy zárt a csoport.

[img_assist|nid=233|title=csoport beállítások|desc=|link=popup|align=left|width=157|height=143]'open - nyílt' - ha ezt pipálod ki, bárki szabadon feliratkozhat a csoportba
'moderated - moderált' - ha ezt pipálod, a csoport adminisztrátora (Te, illetve akit még azzá teszel) kap egy mailt a feliratkozási kérésről, és engedélyezheti vagy elvetheti.
ha 'invite only - csak meghívással'-t pipálsz, csak a meghívásod után lehet valaki csoporttag.
a 'closed - zárt' csoportban teljes mértékben Te (a létrehozó) adminisztrálod a tagságot, ami azt jelenti, hogy sem feliratkozni, sem leiratkozni nem tudnak a tagok maguktól.
"registration form" - ha ezt bepipálod, akkor az új felhasználok regisztrációkor kapnak egy kis box-ot, amit bepiipálva azonnal feliratkozhatnak a csoportba.
ha a "list in groups directory - csoport felsorolása a csoportok között" dobozt üresre állítod be, akkor a csoportod nem jelenik meg a csoportok felsorolásában, tehát elrejtheted a nagyközönség elől.

4 - Csoportok testreszabása és használata - haladóknak

- ALAPHELYZET
- TESTRESZABÁS
- BLOKKOK LEÍRÁSA

ALAPHELYZET

A bal oldali sávról:

Egy frissen létrehozott csoportban az alaphelyzetben megjelenő blokkok (a bal oldalon látható dobozok) a következők:

"A csoportfőnök szerkesztői felülete"

Csak a csoport létrehozója ('manager', 'csoportfőnök') látja: ennek segítségével állíthatja be, hogy milyen egyéb blokkok jelenjenek meg a csoport oldalán. Erről bővebben olvashatsz lejjebb.

"Példacsoport" (ez a blokk minden csoport esetében a csoport nevét viseli)

Itt a tartalombeküldési menüpontok (create...) alatt láthatjuk azt, hogy hány tagja van a csoportnak (...subscribers). Ha a szám mellett egy másik szám is megjelenik zárójelben, az azt jelenti, hogy a csoportba való felvételre várakozó jelentkezőink vannak.

Ez alatt láthatjuk a csoport vezetőjének felhasználónevét, majd a csoporttagsággal kapcsolatos saját beállításainkat.

"Csoportjaim"

Minden felhasználó a saját csoportjainak felsorolását láthatja ebben a blokkban.

"Új csoportok"

A legfrissebben létrehozott csoportok a portálon.

A középső részről:

A portál fejléce alatt láthatunk egy navigációs sávot, ami alaphelyzetben így néz ki: "Címlap>>csoportok", de ha tovább navigálunk a csoport tartalmai között, akkor ez a sor is tovább bővül ("...>>Példa csoport>>Próbacikk...stb.).
Ez a sor elég hasznos, ha vissza akarunk találni a csoport nyitólapjára anélkül, hogy visszamennénk az összes csoport felsorolásához és onna újra bejönnénk...

Alatta láthatjuk a csoport nevét, majd az alatt három fülecskét:

- megtekintés - szerkesztés - email -

A megtekintés értelemszerű, ez az alaphelyzet.

A szerkesztésre kattintva eljutunk arra az űrlapra, amit a csoport létrehozásakor kitöltöttünk. Itt módosíthatjuk a csoport beállításait, jellemzőzit (pl. nevét, nyílt vagy moderált tagfelvételi módját, üdvözlő szövegét, stb.)

Az email fülre kattintva egy űrlapra juttok, aminek segítségével az összes csoporttagnak egyszerre írhattok e-mailt.
Ez nagyon hasznos szervezési-tájékoztatási eszköz, de használjátok mértékkel, ne spammeljetek.

A kis fülek alatt jelenik meg a "welcome message" (így hívják a csoport-létrehozó űrlapon), ez mindig ott lesz: mottót, a csoport rövid leírását érdemes ide írni. Ha meg akarod változtatni, menj az előbb említett "szerkesztés" fülre.

Ez alatt jelennek meg a csoportban elhelyezett tartalmak: írások, blogbejegyzések, stb., a beküldés dátumának sorrendjében, mindig a legfrissebbel legfelül.

TESTRESZABÁS

A "Csoportok szerkesztői felülete" menüben az "Itt állíthatod be, hogy milyen menük legyenek az oldalon" pontra kattintva egy blokk-adminisztrációs felültre jutsz, ami elsőre lehet, hogy ijesztően bonyolultnak tűnik, de ha szánsz rá egy kis időt kiderül, hogy igazi kincsesbánya: egy e-mail cím létrehozásánál alig bonyolultabb klikksorozattal saját honlapot szerkeszthetsz!

Egymás alatt láthatod a különböző blokkokat felsorolva.

Ami eleve kint van az oldalon, az "bal oldalsáv" címszó alatt jelenik meg, egy kis pipával az "engedélyezett" felirat alatt.
Ami nincs kint, de választható, az a "tiltott" felirat alatt jelenik meg.

Ha valamit le akarsz venni ami fent van, vedd ki a pipát az "engedélyezett" kockából és mentsd a blokkkat (az oldal aljára görgetve találod meg).

Ha valamit fel akarsz rakni, ami nincs fent, tedd be a pipát és állítsd be a megjelenés helyét, az elhelyezkedést.
A két oldalsáv, a fej- és lábléc és a tartalmi mező közül választhatsz. Mindet sárga csík jelöli az admin felületen, értelemszerűen.

A "súly", amit szintén be kell állítanod, azt jelöli, hogy több blokk közül melyik kerül feljebb és melyik lejjebb: a mínusz tíz a legönnyebb, ez kerül majd legfelülre, a tizes pedig a legnehezebb, ez kerül legalulra.

BLOKKOK LEÍRÁSA


A csoportfőnök szerkesztői felülete - ez tartalmazza a blokk-elhelyezési menüpontot, amelyről fentebb olvashattál.

Group authors - ha ezt bekapcsolod, egy 'Recent Authors' feliratú blokk jelenik meg a legutóbbi - a csoportban publikáló - szerzők felhasználónevével (és képével, ha raktak fel magukról a személyes beállításaiknál).

Csoportjaim
- Itt minden felhasználó a saját csoportjainak felsorolását láthatja.

Új csoportok - Itt lehet látni a legfrissebben létrehozott csoportok neveit.

Group details - stb, folyt. köv.

Random image advanced

Alternatives Canada csatorna legfrissebb hírei

Alternatives International csatorna legfrissebb hírei

Alternatives kategória legfrissebb hírei

Bringaút csatorna legfrissebb hírei

Bringás hírek kategória legfrissebb hírei

Criticalmass csatorna legfrissebb hírei

HUP csatorna legfrissebb hírei

Indymedia beküldött hírek csatorna legfrissebb hírei

Indymedia hírek kategória legfrissebb hírei

Indymedia szerkesztett hírek csatorna legfrissebb hírei

Indymedia.org csatorna legfrissebb hírei

Kukabúvár hírek csatorna legfrissebb hírei

Nemzetközi hírek kategória legfrissebb hírei

RadioMundoReal csatorna legfrissebb hírei

Szabad szoftveres hírek kategória legfrissebb hírei

Szerkesztett hírek csatorna legfrissebb hírei

Tudatos Vásárló hírek csatorna legfrissebb hírei

Zöld hírek kategória legfrissebb hírei

schNEWS csatorna legfrissebb hírei

A legnépszerűbb témák

Aktív fórum témák

Az aktuális programok.

Az archívum böngészésére szolgáló naptár

Belépés

Freelink targets that need to be created

Friss blogbejegyzések

Friss hozzászólások

Galériánkból

Image reference

Keresés

Keresés űrlap

Könyv navigáció

LMV címkéhez kapcsolódó anyagok

LMV hírcsatorna [RSS]

Latest image

Legutóbbi szavazás

Navigáció

Népszerű tartalmak

OG Menu

Online felhasználók

Primary links

Programfüzet a programok böngészéséhez.

Próbablokk

Random image advanced

Rosia Montana

Tennivalók

adok

all-time popular content

kapok

recent popular content

tags for the current post

tags for the current post

tags in Címkék

tags in Eszközök

tags in Eszközök

tags in Fórum

tags in Fórum

tags in Földrajzi kör

tags in Földrajzi kör

tags in Képgalériák

tags in Képgalériák

tags in Tennivalók

Új felhasználók

Új fórum témák

Üzenet a gépházból