Babels

fidusz Pén, 2006-12-15 13:13

Többen is szoktunk az LMV! témakörébe (pl. globkrit, környezetvédelmi, béke/erőszakmentesség, szabad szoftverek stb.) kötődő szövegeket fordítani. Ebben a csoportban ezt a munkát tudnánk segíteni ill. összehangolni. Ezenfelül összeállíthatunk egy közösségi (globkrit/zöld/EZ stb.) szótárt. Sőt, a klasszikus Babels tevékenység, a Társadalmi Fórumok (ESF, WSF stb.) tolmácsolására is lehet itt szervezkedni.

Bezártunk

bil Portálcsoport Szo, 2017-09-02 13:14

Emberek! Technikai és anyagi okok miatt sajnos be kell zárjuk az lmv.hu-t. Nem tudjuk tovább üzemeltetni az oldalt, és nem is szeretnénk már. A korábbi tartalom még elérhető, de újat már nem lehet felrakni.

Wikiszótárba: milkweed = selyemkóró

fidusz Babels Szo, 2015-05-30 11:29

Tegyük helyre a szótárakat: a milkweed magyar neve selyemkóró! A wikiszótárban már ki is javítottam.

Következő feladat: a szótár adatbázis átalakítása Stardict-kompatibilissé

fidusz Babels Szo, 2011-03-26 16:34

Lassan beindul a közösségi zöld/globkrit szótár összeállítása. Addrienne összefésüli az eddigi szószedeteket, remélhetőleg a Wikiszótárba is felkerül jópár új kifejezés. A következő lépés, hogy egy offline is használható szótárprogrammal, a Stradicttel is beolvasható formátumba alakítsuk. Jó lenne, ha újra lenne rendszeresen elérhető pillanatkép a Wikiszótár adatbázisáról.

A zónaolvadástól az élelmiszer-ellátás biztonságáig, avagy közösségi szótár, csapjunk bele!

fidusz Babels Sze, 2011-03-23 17:39

Lassan megindulnak a lépések egy közösségi környezetvédelmi ill. globalizáció témájú szótár (vagy szószedet) összeállítására. Több helyről kaptam már pozitív visszajelzést, és az MTVSZ egyik önkéntese talán segíteni is fog ebben. Addig is újabb szavakat vettem fel a Wikiszótárba: meltdown (zónaolvadás), food-security (az élelmiszer-ellátás biztonsága), alakor stb.

Stardict angol-magyar szótár adatbázisok újratöltve

fidusz Babels Pén, 2011-02-18 06:42

Telepítettem Ubuntu 10.04-re az offline is használható stardict szótárat és a hozzá elérhető Freedict szótár adatbázisokat. Úgy látom, megint költözött az elérhető adatbázisok listája. Időközben viszont a JDict szótár adatbázisai is elérhetővé váltak.

Csodamogyoró vagy varázsmogyoró és társai

fidusz Babels Hét, 2008-08-18 08:54

Szeretnék új szavakat felvenni a wikiszótárba. Az egyik ilyen szó a Witch hazel. Ez magyarul varázsmogyoró vagy csodamogyoró? Szeretném kideríteni, hogy az ilyen, nem őshonos növényfajoknak van-e magyar hivatalos neve, és az micsoda.

Fordítás: hogyan fordítsuk madár, növény vagy egyéb állatfajok neveit?

fidusz Babels Pén, 2006-12-15 13:30

Gyakran találkozhatunk fordítás során védett madár-, növény- vagy egyéb állatfajok stb. neveivel. Ilyenkor óvatosak legyünk az egyszerű szótárakkal, mert azok gyakran nem a faj hivatalos magyar nevét tartalmazzák!

Tartalom átvétel