Közösség ereje: új film megjelent!

tracey Global Projekt Ked, 2010-05-11 19:01

"Amikor Közép-Európában már több országban folyamatban volt a 'rendszerváltás', Kuba egy másfajta problémával nézett szembe: a Szovjetúnió nem tudta folytatni az "energiasegélyt" és 'elzárták az olajcsapot'. Azóta a kubai népnek sikerült átmennie egy nagyon fontos 'átalakuláson’, és olyan mezőgazdaságot létrehoznia, ami nem függ a fosszilis energiaforrásoktól.

Az 'olajcsúcs' dátumáról régóta vitatkoznak, de tavaly még a Nemzetközi Energiahivatal is bejelentette, hogy a világ egy komoly hiányhelyzetben találhatja magát már 2015 körül. Ez rohamosan növekvő árakhoz fog vezetni, és lehetséges korlátozásokhoz.

Amikor a klímaváltozás miatt a fosszilis energiaforrások használatát amúgy is
radikálisan csökkenteni kell, a kubai példa segít abban, hogy időben készüljünk fel a szükséges társadalmi átalakulásokra.

Ahogy Kuba mutatta, ebben nem csak veszélyek vannak, de lehetőségek is. A film magyar változatának terjesztésével az a célunk, hogy minél több közösségi kezdeményezésnek adjunk egy olyan eszközt, amivel egy szélesebb körű tervezést tud kezdeményezni."

http://www.powerofcommunity.org/cm/index.php

Kiss Tibor cikke: Alkalmazkodás a csökkentett fosszilis energiaellátáshoz – Kuba, mint példa. http://www.klimabarat.hu/node/90

A film magyar változatát a Védegylet GlobalProjekt, a Mikrosinkron Kft. és a Környezet Nevelési Hálozat hozott létre, az LMP és a Zöfi lelkesítéssel :)

(Még nem fizettük ki a jogdíjat, ezért várjuk mindenkinek az ötletét arra, hogyan tudnánk összeszedni 100 000 forintot :) )