ÁTALAKULÁS - Közösségeink megerősítése érdekében

tracey Átalakuló városok Hét, 2011-01-31 22:38

ÁTALAKULÁS TRÉNING

Az Átalakuló Városok Mozgalom segítésére létrejött egy tréneri csapat. Első körben a szaporodó brit kezdeményezések számára dolgozták ki a tréninget, de 2011 nyarán tréneri csapatokat hoztak létre több európai országban, így Magyarországon is. A trénerek 2012 tavaszán több közösségnek is tartanak „Átalakulás! Indulás!” címmel kétnapos tréninget.

KINEK SZÓL?

Olyanoknak lesz hasznos, akik

* cselekedni szeretnének a saját helyi közösségükben azért, hogy enyhítsék a klíma-, gazdasági-, energia- és más „fenyegető” válságok hatásait.
* szeretnék jobban érteni azt, hogy miként tudunk változásokat beindítani, ismerőseinkkel, szomszédainkkal kulturált módon beszélgetni, eszmét cserélni, vitázni és együttműködni, egyeztetni és cselekedni.
* szeretnének biztosabbak lenni a saját tudásukban a klímaváltozással, az energiaválsággal, a társadalmi igazságossággal kapcsolatban.
* olyan módszereket szeretnének megtapasztalni és tanulni, amelyek segítenek abban, hogy egy közösség jobban tudjon egymással együttműködni.

A TRÉNING TARTALMA, CÉLJA:

* Az átalakulás külső és belső kontextusának - a világ helyzete, benne a mi helyzetünk, valamint az ezzel kapcsolatos lelki állapotunk - felismerése, tudatosítása, összekapcsolása,
* Az átalakulás külső (közösségi, anyagi, gyakorlati) és belső (lelki) folyamatainak tudatosítása, pozitív folyamatok, cselekvések, kapcsolatok és együttműködések ösztönzése,
* A résztvevők csoporttudatának megerősítése és annak elősegítése, hogy praktikus, konkrét terveket, célokat fogalmazhassanak meg,
* A résztvevők segítése abban, hogy saját közösségeikben szószólói legyenek az Átalakulás ügyeinek.

Jövőkép

A TRÉNING MÓDSZEREI:

* Részvételi tanulás – páros, kiscsoportos, egész csoportos beszélgetések, gyakorlatok, tudásmegosztás. A részvételi jellegű tudásmegosztó gyakorlatok esetében részben a trénerek biztosítják a tudásanyagot, de a megosztást, az átadást a résztevők gyakorolják.
* A testet, a lelket és az elmét egyaránt megmozgatjuk, hogy egy maradandó élmény révén az átalakulás mindennapi munkájához biztos alapot, sok inspirációt, lelkesedést szerezhessen minden résztvevő.

MÁK

A TRÉNEREK:

Tracey Wheatley – A wekerletelepi Zöld Hajtás klub (az Átalakuló Wekerle kezdeményezője) egyik projekt-koordinátora; a Védegylet önkéntese; angoltanár; facilitátor; anya; lelkes bio-kertész.

Ferenczi István – Kompasz emberi jogi tréner, Outward Bound csapatépítő tréner, a Zöld Hajtás klub aktivistája, angoltanár, facilitátor, bringaszerelő, Drupal webmester.

Tracey és István az Átalakuló Városok Hálózat - Transition Network - trénerei.


JELENTKEZÉS

Hogyan lehet részt venni egy "Átalakulás - Indulás" tréningen?

1. Jelezheted, hogy a közösséged szeretne megszervezni egy tréninget. Ez azt jelenti, hogy a leendő résztvevőknek egy jó része már ismeri egymást, vállaljátok a helyi szervezést és egy helyszínt is tudtok találni, ahol a kétnapos tréninget meg tudjuk tartani, legobb esetben projektorral és egy konyhával. A logisztikai munkát a helyi csapatnak kell elvégezni, együttmüködve a trénerekkel. Kb 18-25 résztvevővel működik a program.

2. Lehet jelentkezni egy másik csoport tréningjére, ha az nyitott.

Jó ha tudjátok, hogy igazán azok fognak a legtöbbet kapni a tréningtől, akinek már van egy alapvető tudása a környezeti és társadalmi helyzetünkről, és már szerveztek legalább egy figyelemfelkeltő programot, például egy filmvetítést, vagy előadást.

Költségek:

A kétnapos tréning költsége a 2000 - 10 000 Ft/fő sávon belül önkéntes. Egy csoporton belül a résztvevők többségének legalább 5000 Forintot kell fizetni a két napra, hogy a közösség kevésbé jómódú tagjainak minimális hozzájárulás fejében is helyet tudjunk biztosítani. A program önfenntartó, nincsen pályazati vagy szervezeti háttére.
Miert nem ingyen a tréning? Azt szeretnénk elérni, hogy a trénerek tudjanak egy díjt kapni a munkájukért, mert csak így tudnak igazán időt szánni a felkészulésre, és a nyomonkövetésre; ez egy induló projekt, és nagyon sok időt igényel. Hosszabb távon azt is szeretnénk, hogy a helyi közösségnél maradjon egy összeg, amivel a saját munkájukat tudják egy kicsit színesebbé tenni, és hogy a leendő Átalakulás Hálozatnak tudjunk biztositani valamit a müködéshez szükséges anyagi háttérből.


Többet szeretnéd tudni?

Kontakt, infó: trace.wheatley kukkuc gmail.com, ferenczi.isti kukkac gmail.com;

{A tréning a Védegylet, a Független Ökológiai Központ és a Klímabarát Települések Szövetsége segítségével jött létre, a KLIKK – Klímabarát kisközösségek hálózata együttmüködésével}

Egy részletes program vaszlat a csatolmányban található.

CsatolmányMéret
Program vaszlat.doc54.5 KB