Asztrológiai mélység és olajozott forgóajtók

fidusz Gaia Sajtószemle Pén, 2010-05-28 19:27

A hazai újságírás színvonala egyre mélyebbre süllyed. A mai Metropol újság például a Deepwater Horizon olajfúrótorony katasztrófájához kötődően az olajcégek milliárdjairól írva "asztrológiai magasságról" beszél. Szerintem ez inkább újságírói mélység - mármint a színvonal egyre mélyebbre süllyedése. Eközben továbbra is működnek a forgóajtók az olajipari cégek és a kormányzat között.

A szerző feltehetőleg csillagászati magasságról szeretett volna írni, de úgy gondolta, hogy elegánsabb mindezt idegen szóval írni, viszont ez a próbálkozás nem jött össze. Ugyanis a csillagászat (asztronómia) nem azonos a csillagjóslással (asztrológia). Még akkor sem kellene összekeverni, ha a mai bulvár lapokban gyakrabban találkozunk horoszkópokkal, mint csillagászati hírekkel.

Az újságírói malőrtől eltekintve egyébként érdemes elolvasni az eredeti cikket: Olajcégek milliárdjai (Metropol)

Ja, egyébként a tegnapi hírekhez képest úgy tűnik, hogy BP mégsem tudta leállítani az olajkiömlést.

* * *

Ha már szóba kerül a BP olajfúrótornyának katasztrófája, figyelmetekbe ajánlanám a Huffington Post írását, amely arról számol be, hogy a forgóajtók az olajcégek és a kormányzat között is működnek. 2005-ben még az ásványkincsek felhasználásának engedélyezéséért felelős hatóság egyik vezető tisztviselője még aggodalmát fejezte ki a mélytengeri olajfúrásokkal kapcsolatban, két évvel később viszont már a BP-nél kapott állást - azon cégek egyikénél, akik számára korábban az engedélyeket adta ki.

Kapcsolódó hír: Olajozott forgóajtók: a volt Monsanto vezér újra az FDA-nál