Antinukleáris élőlánc Párizsban

fidusz Atomenergia? Kösz, nem! Hét, 2013-03-18 11:35

2013. március 9-én a francia antinukleáris mozgalom a fukusimai évfordulóhoz kötődően élőláncot szervezett az atomenergia elleni nemzetközi fellépés jegyében. A megmozduláson az osztrák Föld Barátai tagszervezet, a Global2000 meghívására hat magyar aktivista is kiutazott (majd kint még egy magyar aktivista csatlakozott hozzánk).

Máricus 8-án pénteken vonattal indultunk a Keleti Pályaudvarról, s délután érkeztünk meg Bécsbe, ahol csatlakoztunk a Global2000/Föld Barátai Ausztria csapatához. A Global2000 irodájából egy rövid eligazítás után átvonultuk a bécsi Múzeumi Negyed elé, ahol gitáros kísérettel csoportképeket készítettünk a zwentenforfi atomerőmű területén május végén ismét megrendezendő Tommorrow Festival beharangozásához.


Ezután elindultunk Párizsba, ahová másnap, március 9-én szombat reggel érkeztünk meg. A szálláshelyünk elfoglalása és reggelizés után átmentünk az Eiffel-toronyhoz, ahol a Global2000 aktivistáival közösen „Stop nuclear energy!” ill. „Clean energy now!” feliratú élőkepeket alkottunk.


Az akció vége előtt a Global2000 antinukleáris kampányfelelősével együtt átmentem a város másik részébe, hogy részt vegyünk az akció sajtótájékoztatóján. A sajtótéjékoztatót nagy érdeklődés övezte, sok tévécsatorna jött ki kamerákkal. Érdekességként érdemes megjegyezni, hogy Franciaország volt környezetvédelmi minisztere, aki jelenleg európai parlamenti képviselő, szintén jelen volt, és később több interjút is adott. A sajtótájékoztató után egy párizsi vallásos lapnak interjút adtunk (Reinhard a Globaltól másoknak is interjút adott).

A demonstrációhoz a Gare de Lyon előtti téren csatlakoztunk. Ezen a helyszínen rajtunk kívül számos külföldi résztvevő is volt. Hosszú várakozás után végül fél 3 után elindultunk a francia nukleáris hatóság épülete felé. Amikor odaértünk, már jó nagy tömeg volt az épület előtt. Az osztrákok, akikkel végig együtt voltunk az akció során felmásztak az intézmény kapujára és szokásukhoz híven kifüggesztettek egy transzparenst a kapura. Ezután élőláncot formázva visszaindultuk a Gare de Lyonhoz. Onnan a Bastille térre vonultunk, ahol csatlakoztunk a demonstráció még jelenlévő többi résztvevőihez. Ott ismét összeraktuk az élőképet, amely nagy sikert aratott a résztvevők körében. A demonstráció után a téren koncertek voltak. Amíg erre várakoztunk sokan beszédbe elegyedtek a résztvevőkkel. A nálunk transzparenseket meglátva megszólított minket a Föld Barátai francia szervezetének volt igazgatója is, aki most zöld párti színekben Párizs egyik elővárosának alpolgármestere.


A koncert után után visszamentünk a szálláshelyünkre, majd a közös vacsora után néhányan elsétáltunk megnézni a közelben lévő Sacre Coeur tempolomot, bár sokan a nap fáradalmai után aludni tértek. Másnap reggel indultunk vissza a busszal Bécsbe. Mivel vasárnap késő este értünk az osztrák fővárosba, ezért a Global2000 irodájában aludtunk, s csak hétfő reggel indultunk haza.

Az antinukleáris élőláncon való részvételünket a magyar aktivisták hasznos élménynek ítélték. Különösen hasznos volt az ilyen akciókban már nagy tapasztalatot szerzett osztrák aktivistákkal közösen utazni. Sokan már a Global2000 irodájában elkezdtek ismerkedni leendő útitársainkkal, de a kb. 15 órás busz úton oda- ill. visszafelé is bőven volt lehetőség a beszélgetésre az osztrák aktivistákkal.

Az európai antinukleáris mozgalom újjáélesztése szempontjából is hasznos volt, hogy több országból is érkeztek résztvevők a megmozdulásra.

A demonstráció után néhány nappal egyik nyíregyházi résztvevőnk fényképes élménybeszámolót tartott az E-misszió irodában.

Az osztrákokkal való együttműködés fejleményenként néhány nappal az akció után a Global2000-től kaptunk egy megkeresést, hogy április elején szívesen látnának néhány magyar aktivistát egy aktivista képzésen. Sajnos forrás hiányában ennek a meghívásnak nem tudtunk eleget tenni.

További fejlemény, hogy az európai antinukleáris mozgalom újjáélesztése érdekében a Global2000-rel és más szervezetekkel együttműködve május 30 – jún. 1. között Bécsben ill. Zwentendorfban „Together against nuclear” címmel szerveződik egy antinukleáris konferencia/tábor, amelyre magyar antinukleáris aktivistákat részvételére is számítanak.

Köszönet az Ökopolisz Alapítványnak a magyar aktivisták részvételét lehetővé tevő támogatásért!

Indulás előtt Bécsben - a zwentenforfi Tomorrow Festivalt beharangozó képek kész
Indulás előtt Bécsben - a zwentenforfi Tomorrow Festivalt beharangozó képek kész
Magyar antinukleáris aktivisták az Eiffel-toronynál
Magyar antinukleáris aktivisták az Eiffel-toronynál
Magyar antinukleáris aktivisták az Eiffel-toronynál
Tiszta energiát most! - élőkép az Eiffel-toronynál
Tiszta energiát most! - élőkép az Eiffel-toronynál
Tiszta energiát most! - élőkép az Eiffel-toronynál
Stop nuclear energy!
Sajtótájékoztató az antinukleáris élőlánc előtt
A volt minisztertől az osztrák szakértőig mindenki interjút ad
Gyülekezés a Gare de Lyon előtti téren
Vonósok az atomenergia ellen
Akcióban a Global2000 aktivistái is
Antinukleáris élőlánc
Antinukleáris élőlánc