Atomenergia? Kösz, nem!

fidusz Csü, 2011-03-17 07:22

25 év telt el a csernobili katasztrófa óta. Mintha nem is lett volna Csernobil, az atomlobbi az éghajlatváltozást és az előttünk álló energiaválságot meglovagolva újabb atomerőművek építését szorgalmazza hazánkban és világszerte. Ideje fellépni az atomenergia-párti nyomulással szemben!

"Az energiafelhasználás csökkentésének nincs alternatívája." (Dr. Gyulai Iván)
"A legtisztább és legolcsóbb energia az, amelyet fel sem használunk."

Rendszeres friss hírek az Atomenergia? Kösz, nem! facebook csoport üzenőfalán, valamint a twitter.com/antiatomhu mikroblogon.

Bezártunk

bil Portálcsoport Szo, 2017-09-02 13:14

Emberek! Technikai és anyagi okok miatt sajnos be kell zárjuk az lmv.hu-t. Nem tudjuk tovább üzemeltetni az oldalt, és nem is szeretnénk már. A korábbi tartalom még elérhető, de újat már nem lehet felrakni.

A civil fellépés Paks2 atomerőmű ellen

fidusz Gaia Sajtószemle Szo, 2014-01-25 07:11

Hat országos zöld civil szervezet levelet intézett az országgyűlési képviselőkhöz, hogy ne támogassák a paksi bővítéssel kapcsolatos megállapodást. A civilek az állampolgárok csatlakozását várják a levélhez és február elsejére tüntetést hirdetettek meg.

A Paks vobiscum? konferencia összefoglalója

matetu Gaia Sajtószemle Sze, 2014-01-08 12:56

A december 13-i Paks Vobiscum konrefencia előadásainak összefoglalói és diái letölthetők a szervező ELTE Humánökológia mesterszak honlapjáról. Szép lassan a konferenciáról készült videók is felkerülnek a honlapra...

Radioaktív esővíz karácsonyra

fidusz Gaia Sajtószemle Csü, 2013-12-26 10:53

225 tonna radioaktív esővíz szivárgott át a fukusimai sugárszennyezett vizet tároló konténerek köré felhúzott betongát repedésein. Eközben az MTI szépíti a Fukusimában történteket: szerintük 2011-ben csupán súlyos üzemzavar történt.

Antinukleáris élőlánc Párizsban

fidusz Atomenergia? Kösz, nem! Hét, 2013-03-18 10:35
Indulás előtt Bécsben - a zwentenforfi Tomorrow Festivalt beharangozó képek kész

2013. március 9-én a francia antinukleáris mozgalom a fukusimai évfordulóhoz kötődően élőláncot szervezett az atomenergia elleni nemzetközi fellépés jegyében. A megmozduláson az osztrák Föld Barátai tagszervezet, a Global2000 meghívására hat magyar aktivista is kiutazott (majd kint még egy magyar aktivista csatlakozott hozzánk).

Ausztria 2015-től betiltja az atomenergia importot is

fidusz Atomenergia? Kösz, nem! Ked, 2012-04-17 15:24

Az osztrák kormány tegnap bejelentette, hogy 2015-től betiltja az atomerőművekből származó elektromos áram importját - adta hírül közös sajtóközleményében a Global 2000 (Föld Barátai Ausztria) és a Greenpeace.

A helyi lakosság leszavazta a tervezett lengyel atomerőművet

fidusz Atomenergia? Kösz, nem! Ked, 2012-02-14 11:03

A vasárnapi népszavazáson Mielno település lakossága elsöprő többséggel leszavazta a tervezett lengyel atomerőművet.

Valóságos opció az atomenergia-mentesség, versenyképes alternatíva a megújulók fejlesztése

fidusz Gaia Sajtószemle Hét, 2011-11-28 11:51

Nem kérdés, hogy Magyarországnak hosszú évekig esélye sincs 3000 milliárd forintot költeni a Paksi Atomerőmű bővítésére. Kérdés viszont, elkölt-e százmilliárd forintot előkészítő tanulmányokra és tanácsadókra, mire ez mindenki számára nyilvánvalóvá válik - jelentette ki Varró László, a párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség Gáz és Villamos Energia Divíziójának vezetője az Ökopolisz Alapítvány és a Heinrich Böll Alapítvány Pécsett rendezett "Láncreakció: Tabuk nélkül az atomenergiáról" konferenciáján.

Fukusima: egy új tanulmány szerint már a cunami előtt kiszabadult radioaktiv sugárzás

fidusz Gaia Sajtószemle Pén, 2011-10-28 12:35

Egy nemzetközi tanulmány szerint közvetlenül a márciusi földrengést követően, még a cunami érkezte előtt jelentős mennyiségben jutottak ki radioaktív gázok a légkörbe Fukusimában. Az atomerőmű baleset következtében több radioaktív xenon szabadult ki, mint az emberiség történetében valaha - leszámítva a kísérleti atomrobbantásokat. A kutatók azt is kimutatták, hogy több mint kétszer annyi radioaktív cézium került ki a légkörbe, mint amennyit eddig a japán hatóságok beismertek.

Korábban bezárják Európa legöregebb atomreaktorát

fidusz Gaia Sajtószemle Hét, 2011-10-24 14:50

Európa legöregebb atomreaktorát, a brit Oldbury atomerőművet a tervezettnél tíz hónappal hamarabb, jövő februárban bezárják, mivel az üzemeltető cég, a Magnox szerint nem gazdaságos a 44 éves reaktor további üzemben tartása.

Finn atomreaktor: további késés, még magasabb költségek

fidusz Gaia Sajtószemle Csü, 2011-10-13 10:17

További késések a Finnországban épülő első európai nyomottvizes reaktor (EPR), az Olkiluoto 3 építésében. A szerdai bejelentések szerint az eredetileg tervezett 2009 helyett legkorábban 2014-ben fog elindulni az új reaktor, s a költségek immár elérik a 6,6 milliárd eurót.

Ökofilmkub: Van-e jövő atomenergia nélkül?

fidusz Atomenergia? Kösz, nem! Pén, 2011-09-30 14:45
2011-10-03 18:00
2011-10-03 21:00

Filmvetítés majd beszélgetés az atomenergiáról.
Műsoron: A csernobili csata
Helyszín: Győr, Schweidel u. 17; Hotel Fonte Éttermének különterme, a Nagyszínház mellett

Ne menjen szembe a kormány a lakosság véleményével! - Ne kapjon szerepet az energiastratégiában az atomenergia!

fidusz Gaia Sajtószemle Ked, 2011-06-21 10:27

Tegnap került nyilvánosságra az Ipsos által készített nemzetközi felmérés, amely azt mutatja, világszerte erősen visszaesett az atomenergia támogatottsága. A közvélemény-kutatási adatok szerint a magyar lakosság 84%-a atomenergia nélkül képzeli el az ország jövőjét. A vizsgálat hazai eredményeit is figyelembe véve a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Greenpeace, újra felszólítja a kormányt, hogy Magyarország energetikai jövőképe az energiafelhasználás csökkentésén alapuljon, s ne kapjon benne szerepet az atomenergia.

EU tagállamok bécsi nyilatkozata egy atomenergia nélküli európáról

fidusz Atomenergia? Kösz, nem! Sze, 2011-06-01 12:34

Szombaton Bécsben nyolc EU-tagállam miniszterei aláírtak egy nyilatkozatot arról, hogy atomenergia nélkül képzelik el a kontinens jövőjét.

Mellékelem az Ausztria, Görögország, Írország, Lettország, Lichtenstein, Luxemburg, Málta és Portugália által aláírt nyilatkozatot, ill. néhány részletet kiemelek a szövegből. Ha van valakinek kedve/energiája, lefordíthatja az egészet.

Már a cunami előtt megsérültek a fukusimai reaktorok?

fidusz Gaia Sajtószemle Sze, 2011-05-25 08:42

Egy hét késéssel, de végre a hazai sajtó is beszámol a fukusimai katasztrófa legújabb fejleményeiről. Végre megírta a HVG.hu, hogy a reaktor(ok) sérülését feltehetőleg nem a cunami okozta, hanem maga a földrengés.

Az atomerőmű esete a rozsdával és a drótkefével

fidusz Gaia Sajtószemle Szo, 2011-05-21 11:55

2007 őszén az Illinois állambeli Byron atomerőmű munkásai drótkefével próbálták megtisztítani az egyik erősen megrozsdásodott acélcsövet - a vészhelyzetek elkerüléséhez szükséges hűtővíz keringett bennük -, amikor váratlan dolog történt: a drótkefe átlyukasztotta a cső falát. Az eset hatására 12 napra le kellett állítani a két reaktort, hogy kijavítsák a hibát.

Fukusima: az első nap abszolút sötétben tapogatóztak

fidusz Gaia Sajtószemle Csü, 2011-05-19 05:44

A frissen napvilágra került naplófeljegyzések szerint a mérnökök majdnem egy napra elvesztették az ellenőrzést a megsérült fukusimai atomerőmű felett, amelynek egyik reaktorát a felrobbanás előtt, az utolsó pillanatban szellőztették ki. A hazai körítés viszont katasztrofális.

More ‘stress’ needed to European nuclear safety tests

fidusz Atomenergia? Kösz, nem! Csü, 2011-05-12 05:38

Options for so-called “stress tests” on Europe’s nuclear power plants will be discussed today by the European Nuclear Safety Regulators Group and the European Commission. WENRA would give control of the tests to nuclear plant operators in it's proposal. Greenpeace said stress tests should be carried out independently and transparently, be mandatory, comprehensive and lead to the rapid closure of those plants that fail.

Gundersen: Fukushima Unit 3 Explosion May Have Been Prompt Criticality in Fuel Pool

fidusz Atomenergia? Kösz, nem! Csü, 2011-04-28 08:07

When building 3 of the Fukushima Daiichi plant exploded last month, those who saw the video footage were left to wonder why it was more severe than the other explosions. Adding to the mystery were reports that the containment and reactor in building 3 were still intact. Gundersen discusses several known facts about Fukushima 3 and theorizes on a possible scenario leading to the explosion.

Csernobil, Fukusima és Paks üzenete: új energiapolitikára van szükség

fhajnal Gaia Sajtószemle Ked, 2011-04-26 18:39

Huszonöt évvel a csernobili katasztrófa, nyolc évvel a súlyos paksi üzemzavar és a hét hete bekövetkezett súlyos fukusimai baleset után a világ sok országában újraértelmezik az energetika kérdéseit. Április 26-án délelőtt, a csernobili szerencsétlenség 25. évfordulója alkalmából rendezett utcaszínház keretében a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Greenpeace Magyarország energiapolitikai állásfoglalást adott át Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter részére.

Tartalom átvétel