A grep ereje

fidusz Ubuntu csoport Hét, 2009-04-06 17:56

Most nem egy varázserejű tisztítószerről szeretnék áradozni, hanem arról, hogy egy egyszerű linuxos parancs milyen hatékony segítséget tud nyújtani.

Ma délután idejött hozzám egyik munkatársam, hogy van-e a honlapunkon olyan funkció, amellyel meg lehet nézni, hogy egy adott doksit hányan töltöttek le? Mivel nem tudtam, hogy be van-e kötve a honlapra valami webstat alkalmazás, ezért skype-on megkérdeztem a céget, akinél a honlapunk fut.

Azt mondta a srác, jelenleg nincs rá mód, de betehetnek egy statisztikai modult a honlapba. Amikor kiderült, hogy már a mai napról is kellene statisztika, megtudtam, hogy egy ilyen alkalmazas kb. egy nap alatt frissül, tehát legfeljebb holnaptól lehetne így adatot kapni.

Erre felvetettem, hogy talán az apache naplófájlból (log) ki lehetne hámozni valamit. Mivel kiderült, hogy a srácnak nincs erre kapacitása, elkértem tőle a 11 MB-os apache naplófájlt.

Amikor letöltöttem és belenéztem a fájlba, úgy tűnt, nem lesz nehéz dolgunk, már a Midnight Commander kereső funkciójával találtunk is egy találatot. De, hogy egyszerűbb dolgunk legyen, gondoltam, talán jobb lesz parancssorból próbálkozni.

Kiadtam a grep parancsot, benne a kérdéses fájl nevének néhány betűjével, és egy pillanat alatt kidobta a találatokat.

grep kifejezés naplófájl.log

Ismételten megbizonyosodhattam a parancssor erejéről, és a grep parancs hatékonyságáról!