Warning: Table './web11_db3/watchdog' is marked as crashed and should be repaired query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:12:\"user warning\";s:8:\"%message\";s:220:\"Table './web11_db3/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired\nquery: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache_filter WHERE cid = '1:64ce5995e8c86a77cc56acac933ff9be'\";s:5:\"%file\";s:38:\"/var/www/web266/web/includes/cache.inc\";s:5:\"%line\";i:26;}', 3, '', 'http://lmv.hu/Vendegcsillag-kereso_hogyan_2', '', '23.20.236.61', 1529471205) in /var/www/web266/web/includes/database.mysql.inc on line 128

Warning: Table './web11_db3/watchdog' is marked as crashed and should be repaired query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:12:\"user warning\";s:8:\"%message\";s:2899:\"Table './web11_db3/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired\nquery: UPDATE cache_filter SET data = '<p>Vendégcsillag-kereső útmutatóm második része <em>(egyelőre még csak vázlat)</em>.<br />\\nBlinklés helyett/mellett hogyan lehet a számítógépre bízni vendégcsilagok keresését: VaST. Mit csináljunk, ta találtunk valami gyanús objektumot?</p>\\n<p>Előzmények: <a href=\\"http://lmv.hu/vendegcsillag-kereso\\">Vendégcsillag-kereső hogyan I.&l in /var/www/web266/web/includes/database.mysql.inc on line 128
Vendégcsillag-kereső hogyan II. | lmv

Vendégcsillag-kereső hogyan II.

fidusz Csillagfény-expressz Hét, 2013-05-20 11:55

Vendégcsillag-kereső útmutatóm második része (egyelőre még csak vázlat).
Blinklés helyett/mellett hogyan lehet a számítógépre bízni vendégcsilagok keresését: VaST. Mit csináljunk, ta találtunk valami gyanús objektumot?

Előzmények: Vendégcsillag-kereső hogyan I.

* * *

Kirill Szokolovszki VaST (Variability Search Toolkit) programjára néhány hete bukkantam. A VaST használatával nem kell a teljes képet végig blinkelni, a program kiméri a képen látható összes csillag fényességét, és korábbi referencia képekhez viszonyítva megkeresi a változó-gyanús csillagokat. Tranziens kereső módban azt is megmondja nekünk, ha a gyanús objektum egy ismert változócsillag vagy kisbolygó.

Ha egy égterületről több tucat képünk is van, akkor a VaST akár kis amplitúdójú változásokat is kimutat a képeinken, és még a talált csillagok fénygörbéjét is megrajzolja nekünk.

* * *

Ha találtunk valami gyanúsat, a következő lépés megnézni, hogy van-e a kérdéses pozíción ismert csillag, ha igen, akkor vannak-e róla fényességadatok stb.

Ehhez a következő oldalak, programok lesznek segítségünkre.

Sky-map.org, VSP, VSX (innen kiindulva az NSVS, CRTS ill. ASAS-3 adatbázisok), Aladin, APASS, MPchecker stb.

Ezeken felül akár a Harvard Obszervatórium fotólemez archívumában is utánanézhetünk, hogy miként változott az általunk talált gyanús csillag fényessége: DASCH Lightcurve Access

Ha pedig találunk változókat, a fényességadatokból a Period04 program segítségével kereshetünk periódust, készíthetünk fázisgörbét, ill. ha több periódus találunk, azokat illeszthetjük a megfigyelésekhez.
A Period04 java alapú program. Amennyiben a gépünkre már korábban telepítettünk javat (pl. az openjdk csomagot Ubuntu 12.04 alatt), a java nélküli változatot telepítsük!

(folyt. köv.)