Vendégcsillag-kereső hogyan II.

fidusz Csillagfény-expressz Hét, 2013-05-20 11:55

Vendégcsillag-kereső útmutatóm második része (egyelőre még csak vázlat).
Blinklés helyett/mellett hogyan lehet a számítógépre bízni vendégcsilagok keresését: VaST. Mit csináljunk, ta találtunk valami gyanús objektumot?

Előzmények: Vendégcsillag-kereső hogyan I.

* * *

Kirill Szokolovszki VaST (Variability Search Toolkit) programjára néhány hete bukkantam. A VaST használatával nem kell a teljes képet végig blinkelni, a program kiméri a képen látható összes csillag fényességét, és korábbi referencia képekhez viszonyítva megkeresi a változó-gyanús csillagokat. Tranziens kereső módban azt is megmondja nekünk, ha a gyanús objektum egy ismert változócsillag vagy kisbolygó.

Ha egy égterületről több tucat képünk is van, akkor a VaST akár kis amplitúdójú változásokat is kimutat a képeinken, és még a talált csillagok fénygörbéjét is megrajzolja nekünk.

* * *

Ha találtunk valami gyanúsat, a következő lépés megnézni, hogy van-e a kérdéses pozíción ismert csillag, ha igen, akkor vannak-e róla fényességadatok stb.

Ehhez a következő oldalak, programok lesznek segítségünkre.

Sky-map.org, VSP, VSX (innen kiindulva az NSVS, CRTS ill. ASAS-3 adatbázisok), Aladin, APASS, MPchecker stb.

Ezeken felül akár a Harvard Obszervatórium fotólemez archívumában is utánanézhetünk, hogy miként változott az általunk talált gyanús csillag fényessége: DASCH Lightcurve Access

Ha pedig találunk változókat, a fényességadatokból a Period04 program segítségével kereshetünk periódust, készíthetünk fázisgörbét, ill. ha több periódus találunk, azokat illeszthetjük a megfigyelésekhez.
A Period04 java alapú program. Amennyiben a gépünkre már korábban telepítettünk javat (pl. az openjdk csomagot Ubuntu 12.04 alatt), a java nélküli változatot telepítsük!

(folyt. köv.)

Ha az éjszakai égbolton olyat

Ha az éjszakai égbolton olyat látok, mint egy csillag, és elkezd mozogni, az egy UFO? Vagy az emberi szerkezetek is tudnak ilyet?
fidusz képe

Nagy valószínűséggel műhold.

Nagy valószínűséggel műhold. Esetleg repülőgép.

Hozzászólás / Post new comment

A megadott mailcím nem lesz látható sehol / Your e-mail will be kept confidentially
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A web és email címek automatikusan linkekké alakulnak.

További információ a formázási lehetőségekről

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.