A (240) Vanadis kisbolygó az U Gem törpe nóva közelében

fidusz Csillagfény-expressz Vas, 2012-04-08 11:22

Március 21-én este a (240) Vanadis kisbolygó az U Geminorum törpe nóva közelében haladt el. Vendégcsillag-keresés során bukkantam rá a jövevényre az elmúlt hónapokban készített fényképeim összevetése során.

Változócsillagok fényességének kimérése céljából már egy éve rendszeresen fotózom az égbolt egyes területeit. Így történt a törpe nóvák (UG típusú változó) névadócsillaga, az Ikrek csillagképben található U Geminorum esetében is. Mivel mostanában várható a csillag következő kitörése, többször is lefotóztam Canon EOS 1000D digitális kamerámmal.

Miközben összevetettem az ápr. 3-án készített összegképet a korábbiakkat, az U Gem egyik 109-es összehasonlító csillagának közelében találtam egy 13,4TG fényességű objektumot, amely simán látszott a márc. 21-i összegképeken, míg ugyanott semmi nem volt látható nov. 2-án ill. ápr. 3-án.

Az AAVSO honlapjáról kinyomtattam egy részletes térképet, de sem a térkép, sem a VSX katalógus nem jelzett ismert változócsillagot a kérdéses pozícióban. Ezután az Aladin segítségével tüzetesebben megvizsgáltam a környéket, de azon a helyen csak egy 16,8 magnitúdós csillag látszott. Ezek szerint vagy ez a csillag fényesedett ki több mint 3 magnitúdóval vagy egy fényes kisbolygó tévedt a területre - mivel az Ekliptika közelében található az U Gem, ez utóbbi eshetőséget sem zárhatjuk ki.

Ezért a következő lépés, a Nemzetközi Csillagászati Unió Kisbolygó Központjának honlapjáról elérhető kisbolygókereső adatbázis (MPChecker) felkeresése. És valóban, az adatbázis szerint március 21,88UT-kor az Aladinnal azonosított 16,8 magnitúdós csillagtól mindössze néhány ívpercre haladt el az akkor éppen 13,4 magnitúdó fényességű (240) Vanadis kisbolygó! A pozíció és a fényesség tökéletesen egyezik.


(240) Vanadis és az U Gem

A felvétel adatai: Canon EOS 1000D, 300mm fókusz (zoom objektív), 10x30s záridő, 2011. márc. 21., 21:16:28UT.

Az MPChecker által kiadott koordináták alapján úgy tűnik, valószínűleg az U Gem-ről márc. 15-én, 18-án, 20-án és 25-én este készített képeimen is rajta lesz a kisbolygó, ezért hamarosan feldolgozom azokat a képeket is.

Remélem, legközelebb már egy új változócsillag felfedezéséről tudok beszámolni...

fidusz képe

A hírek szerint ma éjjel

A hírek szerint ma éjjel kitört az U Gem, érdemes lesz észlelni. Estére várhatóan már 9-10 magnitúdó környékén lesz.

Szia, gratula az egyre

Szia, gratula az egyre érdekesebb és informatívabb asztroposztokért. Nagy élvezettel olvasom. Milyen állványról fotózod ezeket a 10x30s-okat ? Nekem ez az első fotóm a Jupiter Vénusz együttállásról.
fidusz képe

Szeptemberben vettem egy

Szeptemberben vettem egy Skywatcher EQ5-öt óragéppel. Azóta elsősorban azzal fotózok. Előtte pedig a Polarisban használtam egy óragépes Vixen állványt.

na így érthető...:) én egy

na így érthető...:) én egy Skywatcher 80/600-al nyomulok. Idő hiányában csak észlelgetünk egyenlőre, Jupiter holdjai, stb. Fotózáshoz néztem az EQ5-öt, én úgy találtam nehezen hordozható. Márpedig mozdulni kell a fényszennyezés miatt. Ezen túl még azzal kecsegtettek, hogy kell hozzá korrekciós szoftver is, melynek ára vetexik az állványéval. Azután itt jön az EOS 60a, valszeg az sem lesz kis beruházás igényű ...:) De te szép példáját adod, hogy egyszerű eszközökkel is szép eredményeket lehet elérni.

Hozzászólás / Post new comment

A megadott mailcím nem lesz látható sehol / Your e-mail will be kept confidentially
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A web és email címek automatikusan linkekké alakulnak.

További információ a formázási lehetőségekről

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.