A (240) Vanadis kisbolygó az U Gem törpe nóva közelében

fidusz Csillagfény-expressz Vas, 2012-04-08 10:22

Március 21-én este a (240) Vanadis kisbolygó az U Geminorum törpe nóva közelében haladt el. Vendégcsillag-keresés során bukkantam rá a jövevényre az elmúlt hónapokban készített fényképeim összevetése során.

Változócsillagok fényességének kimérése céljából már egy éve rendszeresen fotózom az égbolt egyes területeit. Így történt a törpe nóvák (UG típusú változó) névadócsillaga, az Ikrek csillagképben található U Geminorum esetében is. Mivel mostanában várható a csillag következő kitörése, többször is lefotóztam Canon EOS 1000D digitális kamerámmal.

Miközben összevetettem az ápr. 3-án készített összegképet a korábbiakkat, az U Gem egyik 109-es összehasonlító csillagának közelében találtam egy 13,4TG fényességű objektumot, amely simán látszott a márc. 21-i összegképeken, míg ugyanott semmi nem volt látható nov. 2-án ill. ápr. 3-án.

Az AAVSO honlapjáról kinyomtattam egy részletes térképet, de sem a térkép, sem a VSX katalógus nem jelzett ismert változócsillagot a kérdéses pozícióban. Ezután az Aladin segítségével tüzetesebben megvizsgáltam a környéket, de azon a helyen csak egy 16,8 magnitúdós csillag látszott. Ezek szerint vagy ez a csillag fényesedett ki több mint 3 magnitúdóval vagy egy fényes kisbolygó tévedt a területre - mivel az Ekliptika közelében található az U Gem, ez utóbbi eshetőséget sem zárhatjuk ki.

Ezért a következő lépés, a Nemzetközi Csillagászati Unió Kisbolygó Központjának honlapjáról elérhető kisbolygókereső adatbázis (MPChecker) felkeresése. És valóban, az adatbázis szerint március 21,88UT-kor az Aladinnal azonosított 16,8 magnitúdós csillagtól mindössze néhány ívpercre haladt el az akkor éppen 13,4 magnitúdó fényességű (240) Vanadis kisbolygó! A pozíció és a fényesség tökéletesen egyezik.


(240) Vanadis és az U Gem

A felvétel adatai: Canon EOS 1000D, 300mm fókusz (zoom objektív), 10x30s záridő, 2011. márc. 21., 21:16:28UT.

Az MPChecker által kiadott koordináták alapján úgy tűnik, valószínűleg az U Gem-ről márc. 15-én, 18-án, 20-án és 25-én este készített képeimen is rajta lesz a kisbolygó, ezért hamarosan feldolgozom azokat a képeket is.

Remélem, legközelebb már egy új változócsillag felfedezéséről tudok beszámolni...