TTIP/CETA kiáltvány várjuk a csatlakozó szervezeteket

fidusz Gaia Sajtószemle Vas, 2015-02-22 17:13

A hírek szerint csütörtök délelőtt lesz a parlameti vitanap a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményről (TTIP).
Ehhez kapcsolódóan néhány szervezettel közösen készítettünk egy kiáltványt a TTIP-vel és a Kanadával megkötendő szabadkereskedelmi egyezménnyel (CETA) kapcsolatban.

A kiáltványhoz továbbra is várjuk további szervezetek csatlakozását a fidusz [kukac]mtvsz.hu címen.

Akinek lenne kedve részt venni egy csütörtök délelőtti TTIP és CETA-ellenes megmozduláson a Kossuth téren, kérjük az is jelezze!

* * *

KIÁLTVÁNY

A kiáltványt jegyző szervezetek egységesen elítéljük a tervezett Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerséget (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP), valamint az EU és Kanada közötti, véglegesítés alatt álló és már csak ratifikálásra váró szabadkereskedelmi egyezményt (CETA). Véleményünk szerint a TTIP és a CETA megvalósulása esetén súlyosan sérülnének mind az alapvető demokratikus jogok, mind az állampolgárokat és a környezetet védő törvények:

I. A tárgyalások titkossága: A tárgyalások a nyilvánosság kizárásával, zárt ajtók mögött zajlanak, miközben a multinacionális cégek lényegében szabad bejártást kapnak. Bár az átláthatóság hiánya elleni tiltakozások hatására az Európai Bizottság saját álláspontjának anyagai közül néhányat nyilvánosságra hozott, a TTIP tárgyalások lényegi dokumentumai továbbra sem nyilvánosak, mindez akadályozza a valós demokratikus kontrollt.
II. Antidemokratikus elemek: A TTIP és a CETA része lehet a befektető-állam vitarendezési mechanizmus (Investor-state dispute settlement – ISDS), amelynek keretében a vállalatok az „elmaradó profit” miatt ún. választott bíróságok elé vihetnék és kártérítésre kötelezhetnék az államokat, továbbá kényszeríthetnék őket, hogy a saját, demokratikus úton létrehozott törvényeiket vagy alkotmányukat a vállalatok érdekeinek megfelelően módosítsák.
III. Vállalatok egyoldalú érdekérvényesítése: A TTIP-nek és a CETA-nak is a „kereskedelmet korlátozó akadályok” felszámolása érdekében az egyik legfontosabb eleme az ún. „szabályozási koherencia” megteremtése, azaz az egyes témákban egységesítenék a szigorúbb és a kevésbé szigorú szabályokat. Mindez, a kiszivárgott elemek alapján a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy a résztvevő országok mindegyikében az enyhébb szabályozás fog érvénybe lépni.

Ha a TTIP és a CETA úgy kerül megvalósulásra, hogy a fent felsorolt problémák fennállnak, akkor az alábbi következményekre számíthatunk:
1. A vállalatok egy szintre kerülnek az államokkal, szakítva azzal az elvvel, miszerint az államok szabályozzák a gazdaságot – ezzel jelentősen csökkenne demokratikus kontroll a vállalatok fölött.
2. A kereskedelmi érdekek előtérbe helyezése kockáztatja az élelmiszerbiztonságot.
3. A jogharmonizáció és az ISDS következményeként veszélybe kerülne hazánk génmódosítás-mentessége. Az elővigyázatosság elvének elvetésével számos, eddig nem engedélyezett élelmiszer kerülhet a tányérunkra.
4. Nem tudhatjuk biztonságban az internet szabadságát, mert veszélybe kerülhet annak függetlensége, továbbá a nagyvállalatoknak lehetőségük nyílhat az internet egyoldalú korlátozására.
5. Több független tanulmány szerint is több százezer munkahely megszűnésével kell számolnunk, az átlagkereset csökkenése mellett. Egy, az Európai Bizottság által közzétett hatástanulmány is elismeri, hogy jogosak azon aggodalmak, amely szerint a TTIP hatására munkahelyüket elvesztő emberek nem biztos, hogy fognak más állást találni.
6. A TTIP módot adna a szerződés későbbi gyorsított, a tagállamok ratifikálása nélkül történő módosítására.
7. A multinacionális vállalatok jogkörének kiszélesedése a szakszervezetek jogainak gyengítését, tehát a dolgozói érdekérvényesítés további csökkenését vonná maga után.
8. A jogharmonizáció következtében további negatív hatások várhatók a környezetvédelem terén is a veszélyes, környezetkárosító technológiák elterjedése következtében.
9. Növekednének a társadalmi egyenlőtlenségek, mivel a GDP a nagyvállalatokhoz csoportosul át kiváltságaik következtében, ezzel szükségszerűen akadályozná a kisvállalatok fejlődését – hovatovább a versenyt is.

A felsoroltak alapján egyértelmű, hogy az Unió polgárainak létszükséglete a két megállapodás létrejöttének és hatályba lépésének megakadályozása. Felszólítjuk a döntéshozókat, hogy a lakosság érdekeinek figyelembevétele értelmében utasítsák el az EU és Kanada közötti megállapodás ratifikálását, valamint az EU-Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi tárgyalások folytatását!
A hazai civil szervezeteket és magánszemélyeket arra kérjük, hogy csatlakozzanak a TTIP és a CETA elleni önszerveződő európai polgári kezdeményezéshez is! [1]

Kezdeményező szervezetek:
GATE Zöld Klub
Greenpeace Magyarország Egyesület
Magyar Természetvédők Szövetsége
Valódi Demokráciát Most!
Védegylet

Csatlakozó szervezetek:
Anonymous Operation Hungary
Artemisszió Alapítvány
ATTAC Magyarország Egyesület
Beklen Alapítvány
Beretzk Péter Természetvédelmi Klub
"Bihar" Kis-sárréti Civilek Társasága
Bors Alapítvány
Civilek a Mecsekért Mozgalom
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
DEHÖK Környezetvédelmi Bizottsága
Dél-alföldi Regionális Környezetvédelmi Civil Hálózat
E-misszió Egyesület
Élőlánc Magyarországért
Emberközpontú Országért Mozgalom
Energia és Környezet Alapítvány
Fauna Alapítvány
Fehér Holló Természetvédelmi Egyesület
Fenntarthatóság Felé Egyesület
Herman Ottó Természetvédő Kör
Hidra Természetvédelmi és Ifjúsági Egyesület
Humusz Szövetség
Kalocsakörnyéki Környezetvédelmi Egyesület
Kis Túr Természetvédelmi Közhasznú Egyesület
Kisléptékű termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete
Kortárs Ellátó Közöségi és Kulturális Egyesület
Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata Szövetség
KÖRLÁNC Szegedi Munkacsoport
Közép-magyarországi Zöld Kör
Közösségépítő Mozgalom
Levegő Munkacsoport
Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány
Magyar Ökoszociális Fórum
Magyar Szociális Fórum Hálózat
Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség
Mozgalom az Egészséges Város Környezetéért Társaság
Nyugat-dunántúli Biokultúra Egyesület
Ormánság Alapítvány
Ökorégió Alapítvány a Fenntartható Fejlődésért
Összefogás Pécsért Egyesület
Pandal Egyesület
Professzorok Batthyány Köre
Reflex Környezetvédő Egyesület
Serpentes Alapítvány
Szövetség az Élő Tiszáért
Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért
Természet és Környezetvédők Solti Egyesülete
Zöld Akció Egyesület
Zöld Kör
Zöld Pók Alapítvány

[1] Magánszemélyek itt írhatják alá a Stop TTIP önszerveződő európai polgári kezdeményezést: http://stop-ttip.org/alairas/
Civil szervezetek a stopttiphu [kukac]gmail.com címen jelezheti csatlakozási szándékukat a StopTTIP európai polgári kezdeményezéshez.

* * *

Bővebb információ: Stop TTIP európai polgári kezdeményezés (facebook közösség)

CsatolmányMéret
TTIP_CETA_kialtvany_150409.pdf77.05 KB