Stop the Crop! - Állítsuk meg a génpiszkált növényeket! - levélíró kampány

fidusz Génpiszka Hét, 2010-04-19 15:05

Stop The Crop! Aláírásgyűjtő kampány a génmódosított nővények engedélyezésének megakadályozásáért. Küldjetek Ti is levelet az illetékes minisztereknek!

Az elmúlt hetekben hallhattatok róla, hogy az Európai Bizottság engedélyezte a génmódosított Amflora burgonya európai termesztését, és a hírek szerint szeretné felgyorsítani a folyamatokat, és további génmódosított növényfajták termesztését kívánják engedélyezni.

Azért, hogy meg tudjuk akadályozni a génmódosítás-párti Bizottság ámokfutását, a Föld Barátai Európa a Greenpeace-szel és a GENET nevű európai hálózattal közösen elindította a "Stop The Crop!" (Állítsuk meg a génpiszkált növényeket!) levélíró kampányt, amelyben azt kérjük az illetékes miniszterektől, hogy ne támogassák újabb génmódosított növények engedélyezését.

A Stop The Crop! honlapon keresztül Ti is tudtok levelet küldeni minisztereinknek:

Szabó Imre és Gráf József részére

Tisztelt Miniszter Úr!

Az elmúlt tizenkét évben először fordult elő, hogy az Európai Unió genetikailag módosított növények termesztését engedélyezte. A döntést John Dalli, egészségügyi biztos és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hagyta jóvá. Lépésük elfogadhatatlan egészségügyi és környezeti kockázatokat rejtenek számunkra. Kérem, hogy ételeimet óvja meg a génmódosított növényektől.

Az Európai Bizottság e döntésével figyelmen kívül hagyta a biztonsági megfontolásokat, valamint az európaiak és ezen belül a magyarok akaratát. Ez az intézkedés számomra azt jelzi, hogy az Európai Bizottság számára fontosabb az érintett gazdasági tevékenységből származó haszon, mint hogy eleget tegyen legfőbb kötelességének, annak, hogy megvédje Európa polgárait.

A genetikailag módosított ételek és növények engedélyeztetési eljárása csődöt mondott. 2008 decemberében az EU tagországai egyhangúan megállapították, hogy a Bizottság nem hajtja végre megfelelően a közösségi jog génmódosított növényekre vonatkozó rendelkezéseit továbbá, hogy hatékonyabbá kell a genetikailag módosított növények kockázatainak vizsgálatát. Nem engedhető meg, hogy a Bizottság engedélyezze génmódosított növények termesztését, amíg ezek az alapvető jogi követelmények nem teljesülnek. Kérem, hogy függesszék fel a genetikailag módosított ételek és növények engedélyeztetését. Éppen ezért kérem, hogy Magyarország nevében szavazzon nemmel, amikor ez Európai Bizottság ismét ilyen engedélyezést javasol.

Nincsenek megfelelően feltérképezve azok a veszélyek, amelyeket a génmódosított növények jelentenek az emberek és állatok egészségére és a környezetre. Az illetékesek nem törődnek a génmódosított növények káros gazdasági és társadalmi hatásaival. Én a jövőt genetikailag módosított szervezetek nélkül képzelem el. A mezőgazdaság támaszkodjon a termesztett növények természetes sokféleségére és így biztosítson egészséges táplálékot mindannyiunk számára. Kérem, hogy tegyen meg mindent, hogy a lakosság, a gazdálkodók és a környezet génmódosítás-mentes maradhasson, és hogy az Európai Bizottság tartsa tiszteletbe jogunkat ahhoz, hogy ételeink génmódosítás-mentesek maradhassanak.

Kérjük kattintsatok ide és az illetékes minisztereknek elküldve a levelet, támogassátok ezt a kampányt!

* * *

Aki pedig még ennél is többet szeretne tenni, az csatlakozzon az Avaaz.org aláírásgyűjtő akciójához, amelynek az Európai Bizottság elnökét vette célba hasonló témájú követeléssel.