A civil fellépés Paks2 atomerőmű ellen

fidusz Gaia Sajtószemle Szo, 2014-01-25 07:11

Hat országos zöld civil szervezet levelet intézett az országgyűlési képviselőkhöz, hogy ne támogassák a paksi bővítéssel kapcsolatos megállapodást. A civilek az állampolgárok csatlakozását várják a levélhez és február elsejére tüntetést hirdetettek meg.

Állítsuk meg a pénzfaló Paks 2 tervét!

A magyar kormány január 14-én elkötelezte az országot Paks bővítése, és egy 30 éves futamidejű, minimum 4000 milliárd forintos beruházás mellett. Ez a döntés jogtalanul, megalapozatlanul, teljes titokban született. 2009 óta egyszer sem hoztak nyilvánosságra meggyőző bizonyítékokat arra, hogy ez lenne a legjobb megoldás Magyarország számára.

Még az egyébként atomenergia-párti szakértők közt is sokan felháborítónak tartják ezt az egyoldalú, erőltetett döntést.

Csatlakozzon és üzenjen az országgyűlési képviselőknek!

A szerződés akkor lép életbe, ha a parlament azt megszavazza. Tudassuk a döntéshozókkal, hogy nem értünk egyet az eljárás módjával, és hogy részt akarunk venni a minket érintő döntésekben. Paks 2-ről nem hozható döntés, amíg társadalmi megegyezés nem alakul ki az ügyben.

Az ügy egyik legfontosabb lépése, a parlamenti szavazás akár már február 3-án is megtörténhet.

Írjon levelet a képviselőknek a következő oldal segítségével:

www.pakskontroll.hu

Jöjjön el a paksi bővítés elleni pártpolitika-mentes, civil demonstrációra:

2014. február 1. szombat 15.30-kor Budapestre, a József nádor térre!

https://www.facebook.com/events/425548587576916/?ref_newsfeed_story_type...

Terjessze e-mailen és Facebook-on az esemény és az aláíró honlap linkjét!

Mit gondol, rajtunk kívül ki akadályozhatja meg ezt a tragikus lépést?

Paksi Paktum: NEM!

A civil szervezetek levelének szövege:

Tisztelt Országgyűlési Képviselő!

A magyar kormány Moszkvában megállapodást írt alá egy újabb atomerőmű megépítéséről. A szerződés immár nem csak egyes családokat, hanem az egész országot kényszeríti bele egy kétes kimenetelű devizahitel-ügyletbe. Ha ez megvalósul, a magyar energiapolitika az évszázad végéig nem térhet le arról a kényszerpályáról, amelyet a kormány kijelöl számára. A jövő nemzedékek sorsát megpecsételő döntés úgy kerül az országgyűlés elé, hogy ahhoz nem kérték ki a társadalom jóváhagyását.

A közvélemény elől – és Ön elől is – elhallgatták, hogy
− az új paksi atomerőmű minden idők legdrágább hazai beruházása lenne, legalább 4000 milliárd forintba kerül, amelyhez hozzáadódik a járulékos létesítmények ezermilliárdos költsége;
− a két új reaktor tovább növelné Magyarország egyoldalú orosz energiafüggőségét;
− az olcsó paksi áram mítosz csupán: a beruházás csak a jelenleginél lényegesen magasabb energiaárak mellett térülne meg, tehát az energia ára és/vagy az adóterhek biztosan emelkednek;
− a sokat hangoztatott nukleáris reneszánsszal ellentétben a kezelhetetlen és vállalhatatlanul súlyos kockázatok a fukusimai katasztrófa óta az uniós országok többségét elriasztják új atomerőművek építésétől, mások pedig bezárják a régieket;
− a beruházás miatt nem lesz pénz az energiarendszer korszerűsítésére, hiszen a hatékonyságjavítás, a takarékossági intézkedések, az egyre olcsóbbá váló megújuló források fokozott bevonása helyett az energiatermelés legveszélyesebb és legdrágább módjára költenénk.

Így mindaz, amit a felelősen gondolkodó állampolgárok annak idején a rendszerváltozástól reméltek – az ország függetlensége Moszkvától, a tiszta és biztonságos környezet, az áttérés a fenntartható alapokon nyugvó gazdálkodásra – áldozatul esne a politikai és műszaki megalomániának.

Arra kérjük Önt, hogy ne adja beleegyezését az atomerőmű építéséről szóló államközi szerződéshez. Sietségre semmi ok, a hivatalos álláspont szerint a legöregebb paksi blokk 2032-ig termelhet. Az elhamarkodott döntés csak nehezen kezelhető túltermelési, szabályozási és értékesítési gondokat okozna a következő évtizedben. Az energetika rohamos fejlődése évről évre új helyzetet teremt a természeti erőforrások fenntartható és költséghatékony használata terén, melynek előnyeit egy elhamarkodott döntés esetében nem élvezhetnénk.

Tisztelt Képviselő! Mérlegelje a vállalkozás veszélyeit, és történelmi felelőssége tudatában mondjon rá nemet! Kérjük, ne feledje, az ország függetlensége, jövendő biztonságunk és jólétünk múlik az Ön döntésén!

Budapest, 2014. január 23.

Aláírók:

Ámon Ada, igazgató – Energiaklub Szakpolitikai Intézet Módszertani Központ
Szegfalvi Zsolt, ügyvezető igazgató – Greenpeace Magyarország
Lukács András, elnök – Levegő Munkacsoport
Farkas István, ügyvezető elnök – Magyar Természetvédők Szövetsége
Lányi András, egyetemi docens – Paks vobiscum?
Boda Zsolt, szóvivő – Védegylet