A Plútó, az ISON és a zéró gravitáció

fidusz Csillagfény-expressz Pén, 2014-01-03 20:45

Az asztrológiához közeli kacsák és az ufóhívők összeesküvéselméletei sajnos az új évben is terjednek. Az év első napjaiban "szenzációs" hír is eljutott hozzám. Az egyik szerint holnap a Plútó a Jupiter mögé ér, emiatt annyira lecsökken a gravitáció, hogy aki felugrik, másodpercekig lebegni fog. A másik szerint pedig a délnyugati égen szépen látható az ISON ufó hajó! Sajnos, ki kell ábrándítsak mindenkit, hogy mindkét "hír" hatalmas baromság.

1) 2014. január 4. a "zéró gravitáció" napja: a Plútó a Jupiter mögött

Valaki meg tudja mondani nekem a cikk alapján, hogy a 9:47 a.m. local time, az Magyarországon vajon hány órát jelent? Más lesz a Föld gravitációs ereje, a cikk azt írja, ha felugrasz abban a percben, amikor a Plútó a Jupiter mögé ér, akkor 3 másodpercre lesz szükséged, hogy Földet érj, a megszokott 0,2 másodperc helyett. Szóval tök jó lenne tudni, hogy mikor kell ugrani. -- tette fel egy ismerősöm a kérdést a facebookon.

Mellékelte hozzá egy angol nyelvű cikk linkjét is:

January 4th 2014 – Planetary Alignment Decreases Gravity – Float For 5 minutes! #ZeroGDay

A cikkből az tudhatjuk meg, hogy a brit csillagász, Patrick Moore kiderítette, hogy 2014. január 4-én pontosan 9 óra 47 perckor a Plútó a Földről nézve pont a Jupiter mőgé fog kerülni, s ennek következtében a két bolygó olyan erős árapály hatást kelt, ami ellensúlyozza a Föld gravitációját.

Ekkora baromságot már régen hallottam. Jelenleg ugyanis a Jupiter - már ahol a felhők vagy a köd ezt nem akadályozzák meg - egész este fényesen ragyogva látható az Ikrek csillagképbe, miközben a Plútó a nappali égen, a Nyilas csillagképbe tartózkodik. A Plútó holnap reggel 7 óra 2 perckor kel, a Jupiter viszont eddigre már a nyugati láthatár közelében lesz, s 45 perccel később már le is nyugszik.

A történetnek ugyanakkor van némi valóság alapja. Ebből a szempontból kicsit hasonlít az egy évtizede terjengő "Nagy Marsközelség" kacsához, de azon is bőven túltesz.

A sztori háttere ugyanis egy 38 évvel ezelőtti áprilisi tréfa. Annyi igaz belőle, hogy tényleg Sir Patrick Moore sütötte el eredetileg egy 1976 április elsejei rádióinterjúban, hogy aznap 9.47-kor Plútónak és a Jupiternek egy különleges együttállása lesz. Moore ekkor közölte a hallgatósággal, hogy az együttállás következtében lecsökenő gravitáció ha valaki felugrik, akkor lebegni fog. Ezt követően több száz rádióhallgató telefonált be a stúdióba, és számolt be lebegési élményéről. :)

Moore tréfáját minden idők egyik legnagyobb áprilisi tréfájaként szokták emlegetni. Ez a tréfa viszont a Nagy Marsközelséghez hasonlóan azóta önálló életre kelt, és még a magyarázat - továbbá a pontos időpont - sem változott.

Sir Patrick Moore, az egyik legnagyobb brit ismeretterjesztő amatőrcsillagász egyébként 2012-ben, 89 éves korában elhúnyt.

Az már csak hab a tortán, hogy időközben a Plútót is lefokozták, ma már csupán törpebolygóként tartják számon a csillagászok, több száz Kuiper-övbeli társával együtt. De a történetünk szempontjából erről is sokan elfelejtkeznek. Egyébként is, ki figyelne fel arra, ha mondjuk ugyanez a hír úgy hangzana, hogy az (15760) 1992 QB1 törpebolygó került a Jupiter mögé?

2) Az ISON-üstökös ufóként ragyog a délnyugati égen

Ez egy látványos felvétel az ISON ufó hajótól! készült December 2013-ban. Az ISON ufó hajó megérkezett! és világszerte már sok emberek látták fent az égen! USA amerikában is délnyugaton látható volt! A videóban azt magyarázzák, hogy az nem bolygó, és se nem csillag, hanem az ISON hajó!, és hogy körülötte nincsenek csillagok! Sajnos sok hazug félrevezető ISON hirekkel jöttek elő! de most már végre mindenki láthassa az ISON hajót fent az égen. A USA amerikában lefilmezett ISON hajó: kattintsatok erre a videó linkre: http://www.youtube.com/watch?v=GVNoDJWvX-8 SZÍRIUSZI ÜZENET az ISON ról ( 2013 December.27 ) kattintsatok erre a videó linkre: http://www.youtube.com/watch?v=fe2N0sL2e4Y Itt még a múlt videóban beszélgetnek a szakértők az ISON hajóról. kattintsatok erre a videó linkre: http://www.youtube.com/watch?v=aN5bTUZ1zds

Nos, a fenti idézett szövegről már a sok csupa nagybetű alapján is sejthető, hogy valami ufóhívő őrült terjeszti. A bizonyítékként mellékelt videó pedig teljesen nevetséges. Kézikamerával készült, össze-vissza imbolyog, teljesen életlen. Ráadásul egyértelmű, hogy a Vénuszt sikerült lencsevégre kapniuk, amely december végén még szépen látszott a délnyugati égen. Sajnos, az ISON-üstökös nem élte túl a november végi napközelséget, egyszerűen elpárolgott a Nap mellett elhaladva :( December folyamán japán csillagászok egy 1,05 méteres távcsővel többször is lefotózták az ISON pályaelemei alapján azt az égterületet, amelyen az üstökösnek látszania kellett volna, de 19 magnitúdóig semmi üstökösre utaló nyom nem látszott a képeken. (CBET 3767) A hírek szerint a Hubble űrtávcsővel is rálőttek az üstökös pozíciójára, de 25 magnitúdóig semmi sem látszott. Ezek alapján már biztosak lehetünk abban, ami már a november végi SOHO képek alapján is sejthető volt, hogy az ISON-üstökös bizony megsemmisült :(

Persze, az ufóhívőket nem zavarják a tények, ők mindenáron hinni akarnak az ufók eljövetelében, és mindenhol ufó űrhajókat látnak. Most éppen az ISON-láz következtében az üstökös mögött várták az ufók eljövetelét. Még az üstökös megsemmisülése után is megtalálni vélték az "ISON-űrhajót" az égen. Még az sem zavarja őket, hogy minden, az eget és a bolygók mozgását picit ismerő első pillantásra kiszúrja, hogy a videón látható "ufó" bizony a Vénusz...