Finn atomreaktor: további késés, még magasabb költségek

fidusz Gaia Sajtószemle Csü, 2011-10-13 11:17

További késések a Finnországban épülő első európai nyomottvizes reaktor (EPR), az Olkiluoto 3 építésében. A szerdai bejelentések szerint az eredetileg tervezett 2009 helyett legkorábban 2014-ben fog elindulni az új reaktor, s a költségek immár elérik a 6,6 milliárd eurót.

A finn áramszolgáltató Teollisuuden Voima (TVO) tegnap közölte, hogy az 1,6 GW-os Olkiluoto 3 reaktor építése még tovább húzódik, és legkorábban 2014-ben fog elindulni.

Az Olkiluoto 3 építése során már a kezdetek óta rengeteg probléma merült fel, egyre nagyobb a késés, és a költségek is bőven meghaladják az eredetileg tervezettet. A tervek szerint 2009-ben kellett volna, hogy megkezdje a működését a reaktor, s legutóbb tavaly módosította a TVO az indulás évét 2013-ra.

A késésért a TVO és a kivitelezést vállaló francia Areva egymást okolja, és a Nemzetközi Kereskedelmi Kamaránál (ICC) pert is indítottak egymás ellen.

Az erőmű építésének eredetileg tervezett költsége – a finn parlament döntésekor – kb. 2,5 milliárd euró volt, később az Areva 3 milliárd euróért vállalta, hogy kulcsrakészen szállítja a reaktort. A Reuters viszont tegnap már arról írt, hogy az Areva költségei már elérték a 6,6 milliárd eurót. (Korábban még 5,9 milliárd kölüli költségekről szóltak a hírek.)

A mellékelt kép (a késést és az extra költségeket ábrázoló számláló) forrása: Greenpeace

(GAIA Sajtószemle)