"Mindig magasabbra!" - tovább nő a finn atomerőmű építésének költsége

fidusz Gaia Sajtószemle Ked, 2012-12-18 17:03

Miközben a napenergia és a többi megújuló energiaforrás ára évek óta folyamatosan csökken, az atomerőművek építési költségei egyre inkább az egekbe szöknek. A legfrissebb hírek szerint a Finnországban épülő első európai nyomottvizes reaktor (EPR), az Olkiluoto 3 valamint a hasonló franciaországi Flamanville 3 reaktor építési költségei további 2 milliárd euróval nőttek az elmúlt egy évben, elérve a 8 illetve 8,5 milliárd eurót.

Miként arról már tavaly beszámoltunk, az Olkiluoto 3 építése során már a kezdetek óta rengeteg probléma merült fel, egyre nagyobb a késés, és a költségek is bőven meghaladják az eredetileg tervezettet. A tervek szerint 2009-ben kellett volna, hogy megkezdje a működését a reaktor, s legutóbb tavaly módosította a TVO az indulás évét 2014-re. Idén nyáron aztán már arról szóltak a hírek, hogy a 2014-re tervezett indulást sem tudják tartani.

Az erőmű építésének eredetileg tervezett költsége – a finn parlament döntésekor – kb. 2,5 milliárd euró volt, később az Areva 3 milliárd euróért vállalta, hogy kulcsrakészen szállítja a reaktort. Tavaly már arról szóltak a hírek, hogy az Areva költségei már elérik a 6,6 milliárd eurót. A múlt héten viszont már arról számolt be a Dow Jownes hírügynöksége, hogy tovább emelkedtek az Olkiluoto 3 költségei, elérve a 8 milliárd eurót. Finn lapok illetve blogok viszont már 8,5 milliár dolláros összköltségről írtak.

A finn reaktor franciaországi párjának, a Flamanville 3 reaktornak szintén 2 milliárd dollárral emelkedtek az építési költségei alig több mint egy év alatt. Míg tavaly júliusban még 6 milliárd euróra becsülték az építési költségeket, addig idén december elején az EDF már 8 milliárd euróra becsülte a Flamanville 3 építésének várható költségeit.

A mellékelt kép forrása: Greenpeace

(Gaia Sajtószemle)