Warning: Table './web11_db3/watchdog' is marked as crashed and should be repaired query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:12:\"user warning\";s:8:\"%message\";s:220:\"Table './web11_db3/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired\nquery: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache_filter WHERE cid = '1:bd69060b9e26a4b0136d309c46e55d03'\";s:5:\"%file\";s:38:\"/var/www/web266/web/includes/cache.inc\";s:5:\"%line\";i:26;}', 3, '', 'http://lmv.hu/Meghatral_Europaban_a_Monsanto', '', '54.80.208.105', 1534763383) in /var/www/web266/web/includes/database.mysql.inc on line 128

Warning: Table './web11_db3/watchdog' is marked as crashed and should be repaired query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:12:\"user warning\";s:8:\"%message\";s:4777:\"Table './web11_db3/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired\nquery: UPDATE cache_filter SET data = '<p>Visszavonja új génmódosított fajtákra vonatkozó engedélykérelmeit az óriáscég?<br />\\nÚjabb győzelemként, a géntechnológiai ipar európai kudarcának beismeréseként értékeli a Magyar Természetvédők Szövetsége a Monsanto bejelentését, hogy a cég vissza kívánja vonni az új génmódosított fajtákra vonatkozó engedélykérelmeit.</p>\\n<p>Nemzetközi hírügynökségek tették közzé szerdán in /var/www/web266/web/includes/database.mysql.inc on line 128
Meghátrál Európában a Monsanto | lmv

Meghátrál Európában a Monsanto

fidusz Génpiszka Csü, 2013-07-18 15:31

Visszavonja új génmódosított fajtákra vonatkozó engedélykérelmeit az óriáscég?
Újabb győzelemként, a géntechnológiai ipar európai kudarcának beismeréseként értékeli a Magyar Természetvédők Szövetsége a Monsanto bejelentését, hogy a cég vissza kívánja vonni az új génmódosított fajtákra vonatkozó engedélykérelmeit.

Nemzetközi hírügynökségek tették közzé szerdán a hírt, amely szerint a Monsanto európai elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy a cég vissza fogja vonni az új génmódosított fajtákra vonatkozó európai termesztési engedélykérelmeit. [1,2] A Reuters arról is beszámol, hogy az Európai Bizottság szóvivője megerősítette: hozzájuk is érkezett jelzés a Monsanto ilyen szándékáról. A hírek szerint a cég bejelentése öt génmódosított kukorica fajtacsoport, valamint egy-egy génmódosított szója ill. cukorrépa fajtacsoport termesztési engedélykérelmének visszavonására vonatkozik.

Az amerikai óriáscég bejelentése mögött az áll, hogy Európa lényegében bezárkózott a génmódosított növények előtt, a lakosság túlnyomó része nem kér a génmódosít élelmiszerekből, számos tagállam (köztük Franciaország, Németország, Magyarország ill. legutóbb Olaszország is) betiltotta a MON810-es génmódosított kukorica termesztését. Ezért Európában a génmódosított növények termőterülete nem éri el a mezőgazdasági területek 0,1 százalékát sem. Ennek köszönhetően a BASF már tavaly közölte, hogy génmódosított termékeivel kivonul az európai piacról. [3]

A Monsanto tegnapi bejelentése géntechnológiai ipar európai kudarcának beismerése. A génmódosított termékeknek nincs piaca Európában: sem a fogyasztók, sem a gazdák nem kérnek belőlük. Most, hogy a géntechnológiai cégek egymás után kihátrálnak Európából, ideje lenne végre minden erőforrásunkat egy környezetbarát, tisztességesebb mezőgazdaság szolgálatába állítani, amely a fogyasztók igényeit szolgálja, miközben védi a természeti környezetünket és megerősíti a helyi közösségeket – reagált a hírre Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Jóllehet, az óriáscég döntése jelentős győzelem a génmódosított növények térnyerése elleni küzdelemben, nem szabad hátradőlni. A Monsanto ugyanis továbbra termeszteni kívánja Európában a MON810-es génmódosított kukoricát, még inkább ki akarja terjeszteni a vetőmagok feletti ellenőrzését, és növelni akarja a földjeinket, vizeinket és testünket is elszennyező [4] mezőgazdasági vegyszerek eladását – tette hozzá Fidrich Róbert.

Mivel Dél-Amerikából és az Egyesült Államokból több millió tonna génmódosított szója érkezik Európába, köztük hazánkba is, amelyet elsősorban takarmányként használnak fel, sürgetjük a kormányt, hogy az importált génmódosított szója kiváltása érdekében mielőbb valósítsa meg a Nemzeti Vidékstratégiában szereplő Nemzeti Fehérjeprogramot – fűzte hozzá a Magyar Természetvédők Szövetségének a programvezetője.

Jegyzetek:

[1] http://uk.reuters.com/article/2013/07/17/uk-eu-monsanto-gmos-idUKBRE96G1...
[2] http://www.ft.com/intl/cms/s/0/aed5e0a8-ef1e-11e2-9269-00144feabdc0.html...
[3] http://www.mtvsz.hu/a_gentechnologiai_oriasceg_basf_kivonul_europabol
[4] http://www.mtvsz.hu/glifozat_a_szervezetunkben