Kalifornia népe holnap dönt a génpiszkált élelmiszerek jelöléséről

fidusz Génpiszka Hét, 2012-11-05 13:47

Kedden nemcsak elnökválasztás lesz az Egyesült Államokban: Kaliforniában népszavazás dönt arról, hogy legyen-e kötelező megjelölni a genetikailag módosított élelmiszereket. Miközben a nyáron több mint egymillió aláírás gyűlt össze a népszavazási kezdeményezés támogatására, a géntech óriáscégek, valamint vezető élelmiszeripari vállalatok nem szeretnék, ha a fogyasztók megtudhatnák, mit esznek.

Európában és a világ számos országában (összesen 61 országban) kötelező jelölni, ha egy élelmiszer genetikailag módosított összetevőket tartalmaz. Az Egyesült Államokban viszont nem ez a helyzet. Ott a Monsanto és társai elérték, hogy a lakosság ne tudjon arról, hogy gépiszkált élelmiszereket fogyaszt-e vagy sem. De a helyzet holnaptól megváltozhat - legalábbis Kaliforniában.

A nyár elején ugyanis több mint egymillió aláírás gyűlt össze arra a népszavazási kezdeményezésre, hogy Kalifornia államban legyen kötelező megjelölni a genetikailag módosított élelmiszereket. November hatodikára tűzték ki a népszavazást, és ha az igenek győznek, akkor a genetikailag módosított élelmiszereket jól láthatóan meg kell különböztetni a gépiszkált összetevőket nem tartalmazó élelemtől.


Mondj igent a génpiszkált élelmiszerek  jelölésére!

A géntechnológiai óriáscégek nem örülnek a népi kezdeményezések, mivel tisztában vannak azzal a felméréssel, mely szerint az amerikaiak mindössze negyede gondolja azt, hogy a génmódosított élelmiszerek "alapvetően biztonságosak".

Ezért a nyáron az géntech óriáscégek néhány nagyobb élelmiszeripari multi támogatásával kampányba fogtak és amellett kampányolnak, hogy nem kell jelölni a génpiszkált az élelmiszereket, és azt akarják elhitetni a fogasztókkal, hogy a génpiszkált termékek biztonságosak.

Az eddig közzétett adatok szerint a génpiszkált élelmiszerek címkézését ellenző kampányt több mint 45 millió dollárral támogatták a géntechnológiai és élelmiszeripari multik. A legnagyobb befizető a Monsanto 8,1 millió dollárral, de többi géntech ill. vegyipari óriáscég is dollármilliókat fizetett be (a DuPont 5.4 milliót, a BASF, a Bayer, a Syngenta egyaránt 2-2 milliót). A PepsiCo 2.1 millióval, a KraftFoods 1,95 millióval, míg a Coca Cola 1,7 millió dollárral szállt be az ellenkampányba. De a Nestlé se maradt le sokkal a maga 1,2 millió dolláros befizetésével.


A címkézést támogatók és ellenzők listája

A címkézést támogatók és ellenzők listája - egy korábbi helyzetkép alapján (kattints a képre!)

A génpiszkált élelmiszerek címkézését ellenzők közt itthon is ismert vezető világmárkák és az azokat forgalmazó cégek szerepelnek. Ilyen a Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé, Uncle Ben's, Kellogg’s, Del Monte, Candy, Wrigley (rágógumi), Mars Food (Snickers, M&Ms), Hershey Company, Heinz, Godiva Chocolatier, Sunny üdítőitalok, General Mills, ConAgra Foods, JM Smucker. A génpiszkált élelmiszerek címkézése elleni kampányt a Kaliforniai Republikánus Párt is támogatja.

Érdemes lenne a Monsanto mellett azon cégek ellen is bojkottot indítani, akik nem szeretnék, hogy a fogyasztók megtudják, génpiszkált élelmiszereket esznek-e!

A génpiszkált élelmiszerek jelölését ellenző multik azt szeretnék elhitetni a lakossággal, hogy ha címkézést kötelezővé tennék, akkor megdrágulnának az élelmiszerek. A Food Democracy Now facebook oldaláról elérhető videón viszont egyértelműen bebizonyítják, hogy ez nem igaz: azokban az országokban, ahol kötelező a génpiszkált élelmiszerek jelölése, ugyanazok a termékek sokkal olcsóbbak, mint az Egyesült Államokban.

A génpiszkált élelmiszerek címkézéséről szóló népszavazás a "37-es számú javaslat" (Proposition 37) néven fut. Ezért is láthatjuk a címkézést támogató kampány honlapján, videóin a "YES 37" feliratot.

Négy egyszerű kérdés, amit a kaliforniai népszavazás kapcsán a választóknak fel kell tenniük saját maguknak:

Vigyázó szemetek Kaliforniára vessétek!

Források:
- Vezető élelmiszer világmárkák a GMO mellett! (greenprofit.hu)
- Food Democracy Now!
- www.carighttoknow.org
- Prop 37: food companies spend $45m to defeat California GM label bill (The Guardian)
- Maplight: Voter's Edge Kalfornia