Fukuoka és a szalmaszál által hozott forradalom

fidusz Permakultúra Csü, 2010-10-28 09:18

Nem bírok magammal. Muszáj a figyelmetekbe ajánlanom a Fukuoka Maszanobu által írt "One-Straw Revolution" című könyvet, a témáról készül videókat és a Larry Kornnal készül webes rádióbeszélgetéseket (podcast).

Baji Béla könyvében, permakultúra találkozón, a levelezőlistán is többször emlegette Fukuoka könyvét illetve egy róla készült videót. Miután Gyulai Iván: Biomassza-dilemma című könyvecskéjében is kitér a szántás talajéletet pusztító és az üvegházhatású gázok légkörbe jutását eredményező hatásáról, egyre gyakrabban gondoltam a talajművelés nélküli gazdálkodásra.

Végül megnéztem van-e valami videó az interneten erről a témáról, így először erre a rövid ízelítőre bukkantam:

Ezenfelül van két beszélgetés Larry Kornnal az Agroinnovations Podcasten. Az adáshoz tartozó blogon további két videót nézhetünk meg Fukuoka módszeréről.

Mindez annyira feldobott, hogy el is kezdtem olvasni a könyv világhálón is fellelhető változatát. Most még csak a könyv indiai kiadásának megjelentetését elősegítő Partap Aggarwal által írt előszónál járok, de már az is nagyon magával ragadott. (Kíváncsi vagyok, hogy a Soil and Health Libraryből letölthető változat előszava, amelyet Wendell Berry írt, milyen lehet - na és persze, a könyv maga!) Nem bírtam magammal, és úgy gondoltam, mielőtt írok majd egy rendes ismertetőt, már most figyelmetekbe ajánlom a szerzőt, a témát, a könyvet és a kapcsolódó videókat és podcast beszélgetést.

A könyvről egyébként augusztusban a Financial Times egyik publicistája is egy írt ismertetőt.

Ajánlat: The One-Straw Revolution - Larry Korn honlapja Fukuokáról, a könyvről és a könyvben ismertetett módszerről.

A mellékelt kép a The One-Straw Revolution oldalról származik.