Warning: Table './web11_db3/watchdog' is marked as crashed and should be repaired query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:12:\"user warning\";s:8:\"%message\";s:220:\"Table './web11_db3/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired\nquery: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache_filter WHERE cid = '1:7c79fcd6529c4ee8678e4233ef21b47f'\";s:5:\"%file\";s:38:\"/var/www/web266/web/includes/cache.inc\";s:5:\"%line\";i:26;}', 3, '', 'http://lmv.hu/Fukuoka_szalmaszal_forradalom', '', '54.161.40.41', 1532192449) in /var/www/web266/web/includes/database.mysql.inc on line 128

Warning: Table './web11_db3/watchdog' is marked as crashed and should be repaired query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:12:\"user warning\";s:8:\"%message\";s:3510:\"Table './web11_db3/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired\nquery: UPDATE cache_filter SET data = '<p>Nem bírok magammal. Muszáj a figyelmetekbe ajánlanom a Fukuoka Maszanobu által írt \\"One-Straw Revolution\\" című könyvet, a témáról készül videókat és a Larry Kornnal készül webes rádióbeszélgetéseket (podcast).</p>\\n<p>Baji Béla könyvében, permakultúra találkozón, a levelezőlistán is többször emlegette Fukuoka könyvét illetve egy róla készült videót. Miután Gyulai Iván: Biomass in /var/www/web266/web/includes/database.mysql.inc on line 128
Fukuoka és a szalmaszál által hozott forradalom | lmv

Fukuoka és a szalmaszál által hozott forradalom

fidusz Permakultúra Csü, 2010-10-28 10:18

Nem bírok magammal. Muszáj a figyelmetekbe ajánlanom a Fukuoka Maszanobu által írt "One-Straw Revolution" című könyvet, a témáról készül videókat és a Larry Kornnal készül webes rádióbeszélgetéseket (podcast).

Baji Béla könyvében, permakultúra találkozón, a levelezőlistán is többször emlegette Fukuoka könyvét illetve egy róla készült videót. Miután Gyulai Iván: Biomassza-dilemma című könyvecskéjében is kitér a szántás talajéletet pusztító és az üvegházhatású gázok légkörbe jutását eredményező hatásáról, egyre gyakrabban gondoltam a talajművelés nélküli gazdálkodásra.

Végül megnéztem van-e valami videó az interneten erről a témáról, így először erre a rövid ízelítőre bukkantam:

Ezenfelül van két beszélgetés Larry Kornnal az Agroinnovations Podcasten. Az adáshoz tartozó blogon további két videót nézhetünk meg Fukuoka módszeréről.

Mindez annyira feldobott, hogy el is kezdtem olvasni a könyv világhálón is fellelhető változatát. Most még csak a könyv indiai kiadásának megjelentetését elősegítő Partap Aggarwal által írt előszónál járok, de már az is nagyon magával ragadott. (Kíváncsi vagyok, hogy a Soil and Health Libraryből letölthető változat előszava, amelyet Wendell Berry írt, milyen lehet - na és persze, a könyv maga!) Nem bírtam magammal, és úgy gondoltam, mielőtt írok majd egy rendes ismertetőt, már most figyelmetekbe ajánlom a szerzőt, a témát, a könyvet és a kapcsolódó videókat és podcast beszélgetést.

A könyvről egyébként augusztusban a Financial Times egyik publicistája is egy írt ismertetőt.

Ajánlat: The One-Straw Revolution - Larry Korn honlapja Fukuokáról, a könyvről és a könyvben ismertetett módszerről.

A mellékelt kép a The One-Straw Revolution oldalról származik.