Betört az árvíz a nebraskai Fort Calhoun atomerőműbe

fidusz Gaia Sajtószemle Sze, 2011-06-29 10:12

Már hetek óta fenyegette a nebraskai atomerőműveket a megáradt Missouri, és vasárnap az ideiglenes védőgát átszakadása után betört a víz a Fort Calhoun atomerőmű területére. Június elején tűz ütött ki az erőműben. Az üzemeltető cég és az MTI mindenkit nyugtatgat.

A Fort Calhoun atomerőművet még áprilisban állították le a fűtőelemek cseréje céljából, és a Missouri áradása miatt nem is indították újra. Jelenleg nem üzemel, de a reaktorok, és az elhasznált fűtőanyagot tároló tartályok hűtésére továbbra is szükség van.

Az elmúlt hetekben egyre magasabbra emelkedett az árvíz szintje, és már június közepén kénytelenek voltak ideiglenes védőgáttal megerősíteni a rendszert. Igazából csak idő kérdése volt, hogy mikor tör be az árvíz az erőmű területére.

Az ideiglenes gát nem homokzsákokból állt, hanem egy 6 láb (180 cm) magas, vízzel telt tömlőszerűség volt, amelyet vasárnap a munkások véletlenül kilyukasztottak, és ettől az egész védvonal összeomlott, s az árvíz elöntötte az erőmű területét. Mivel a víz a transzformátorokat is elárasztotta, a reaktorok hűtőrendszerének áramellátása is megszűnt, és dízel generátorokat kellett üzembe állítani.

A Fort Calhoun atomerőművet körbevette az árvíz

A hazai sajtó eddig egyáltalán nem foglalkozott az üggyel. Egyedül a "sorok között" blogon volt egy hírt másfél héttel ezelőtt: Rendkívüli helyzet a nebraskai atomerűműben. Most, hogy a víz áttörte az ideiglenes gátat, az MTI végre beszámolt az esetről, de mindjárt az elején siettek mindenkit megnyugtatni, hogy minden rendben van:

Víz tört be egy nebraskai atomerőműbe, a szolgáltató szerint nincs veszély

Nem jelent veszélyt, hogy a Missouri folyó áradása miatt víz tört be a nebraskai Fort Calhoun-i nukleáris erőmű turbinaépületébe – közölte hétfőn az omahai körzeti áramellátó szóvivője.

Jeff Hanson szóvivő szerint az épületben nem tárolnak nukleáris anyagot, ezért a vízbetörés nem jelent veszélyt. Az erőművet, amelyet üzemanyag-feltöltésre még áprilisban leállítottak, vasárnap este érte el az árhullám, az ideiglenes védmű összeomlása miatt.

A szövetségi nukleáris biztonsági felügyelet szakértői a helyszínen megerősítették, hogy a reaktor hűtőberendezései és a használt üzemanyagot rejtő helyiségek sértetlenek maradtak. A víz eltávolítására szivattyúkat helyeztek üzembe. A Fort Calhoun-i erőmű teljesítménye 484 megawatt.

A hatóságok az árvíz közepette fokozott figyelemmel kísérik azt is, hogy mi történik a szintén nebraskai Cooper nukleáris erőmű környezetében. (Index.hu)

A HVG legalább idézőjelbe tette a címben, hogy nincs veszély: "Nem jelent veszélyt" a nebraskai atomerőműbe betört víz, egyedül a Kitekintő.hu kérdeőjelezi meg a címben, hogy Tényleg nincs veszély a nebraskai atomerőműben?, de ők is csupán az MTI-hírt közlik le szó szerint.

Betört az árvíz az atomerőmű területére (AP fotó)

Arról, hogy az erőműben június 7-én tűz ütött ki, és a dolgozókat evakuálták, csak a "sorok között" blog számol be: a tűz következtében megszűnt az erőmű hűtőrendszerének az áramellátása. Az áramszünet 90 percen keresztül tartott, a kimaradás után a hűtést azonnal sikerült helyreállítani.

A Fort Calhoun atomerőműben történtekről részletes összefoglaló NIRS honlapján található.

(Gaia Sajtószemle)