Erdők vs. árvizek

fidusz Csillagfény-expressz Pén, 2015-08-28 14:27

Néhány napja negatív rekordot döntött a Tisza vízállása. Ebben az ügyben tegnap hívott engem egy újságíró. A beszélgetés közben felvetettem, hogy pár éve egy rádióinterjúban Molnár Géza beszélt egy tanulmányról, amely szerint azok a hegyek, ahol megmaradt a természetes erdőtakaró, nagyságrendekkel lassabban zúdul le a csapadék, mint ahol kiirtották a természetes növényzetet. A konkrét adatokra nem emlékeztem pontosan, ezért teledonos segítséget kértem Gézától. Mituán megtudtam, hogy egy Kún László által 1931-ben írt cikket kell keresni, végül a BOKARTISZ egyik tanulmányában rá is találtam a konkrét idézetre:
"Kínában pedig az erdős és a lecsupaszított lejtők lefolyási viszonyainak összevetése során megfigyelték, hogy a csupasz talajokon átlagosan 47-szer annyi víz folyt le, mint az erdőkben (a szélső értékek: 26-szor és 132-szer)."

Az idézet eredetije itt jelent meg:
Kún László: Az erdők hatása a Mississippi árvizeire. – „Relation of foresty to the control of floods in the Mississippi valley” c. az USA Földművelési Minisztériuma által a kongresszus számára készített jelentés ismertetése — Vízügyi Közlöny, 1931. évi 1. sz. 91-126. p.
Angolul pedig valahol http://babel.hathitrust.org/cgi/pt?id=mdp.39015068572570;view=1up;seq=1 lehet utánajárni.