Dániában betiltanák az őszi glüfozát-használatot

fidusz Gaia Sajtószemle Ked, 2011-02-15 14:54

A dán Ecocouncil környezetvédelmi szervezet a vízvizsgálati adatokra tekintettel szeretné elérni, hogy tiltsák be a glüfozát hatóanyagú gyomirtó szerek őszi használatát Dániában. Az országban még a 60 méter mélyről származó vízmintából is ki lehetett mutatni a hatóanyagot.

A világviszonylatban is igen elterjedt, totális hatású hatóanyag talán legfontosabb felhasználási területe a génpiszkált növények ültetvényein történő gyomirtás. A köztermesztésben lévő génmódosított növények túlnyomó részét úgy módosították, hogy ellenálljanak a minden más növényt elpusztító mérgeknek.

A környezetvédő szervezet szerint a vízvizsgálati adatok alapján kijelenthető, hogy a glüfozát használata a korábban gondoltnál lényegesen nagyobb környezetszennyezéssel jár. Az őszi tiltás bevezetését az indokolná, hogy ez az év legcsapadékosabb időszaka, és így könnyen bemosódhat a gyomirtó a talajvízbe.

A környezetvédők szükségesnek látják a permetezési tilalmat az ivóvízkutak környékén, és már 2002-ben is kérték a hatóanyag felhasználásának korlátozását. Ennek elmaradása is hozzájárulhatott ahhoz, hogy még a 60 méter mélyről származó vízmintából is ki lehetett mutatni a hatóanyagot. A hatósági vizsgálatok során a talajvízminták közel 40 százalékában találtak növényvédőszer-maradványokat, és az esetek 12 százalékában a szennyeződés mértéke elérte az ivóvízre vonatkozó határtértéket (0,1 µg/l).

Az Ecocouncil sajtóközleménye itt olvasható (dán nyelven).

A dán vízvizsgálatok eredményeiről szóló jelentés itt olvasható.

Forrás: Vegyianyag Hírlevél, 2011. február

(A képek forrása: motherearthnews.com, wikipedia.org)