Kizárva a Bella Centerből - a civilek nemkivánatosak?

fidusz Koppenhágába megyünk Wed, 2009-12-16 23:08

Ma nem engedtek be Föld Barátai, az Avaaz és a Via Campesina szervezetek képviselőit a koppenhágai ENSZ klímatárgyalásoknak helyet adó Bella Centerbe. Távol akarják tartani a kritikus hangokat? Követeld Te is, hogy bejuthassanak a zöld szervezetek a klímacsúcsra!

Ma délelőtt kaptunk egy levelet Alexától (ő az MTVSZ-t képviseli a koppenhágai klímacsúcson), hogy nem engedték be a Föld Barátai (Friends of the Earth), az Avaaz, valamint az Via Campesina civil szervezetek képviselőit a koppenhágai ENSZ klímatárgyalásoknak helyet adó Bella Centerbe:

Nem tudjuk, miért, mindenkinek van beléptetője, és nem volt semmi atrocitás eddig. Fel vagyunk háborodva; hamarosan megtudjuk, mi is a helyzet. - írta Alexa, aki a Föld Barátai hazai tagszervezetét, a Magyar Természetvédők Szövetségét képviseli Koppenhágában.

Később, a klima.blog.hu oldalon közzétett blogbejegyzésében már kicsit készletesebben is ismertette az akkori helyzetet:

számos (...) szervezet érvényes beléptetőjét törölték, biztonsági okokra hivatkozva. Így több mint 100 civil delegáltat, akik Japántól Nigériáig, az USA-tól Dél-Afrikáig emberek millióinak érdekeit képviselték szakmai szinten eddig a két hét alatt, most egyszerûen kirúgtak a Klímacsúcsról. Yvo de Boer (Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének főtitkára) kijött a bejáratnál ülő Föld Barátai delegáltakhoz, de nyilatkozatában nem árulta el a valódi okot. Az nem igaz ugyanis, hogy a civileknek adott kvóta elfogyása miatt nem jutunk be, azaz hogy túlléptük a FoE-nak jutó kvótát, hiszen NEM jutottak be FoE-sok. Reggel 8 óra óta várunk a bejáratnál, és nem értjük. Semmilyen illegális tevékenységben vagy tüntetésen nem vettünk részt, nem szolgáltattunk okot a kizárásra. Az egyetlen, amit el tudok képzelni, hogy ugyan eszközeinkben konzervatív és békés, de elveinkben radikális szervezet vagyunk, ami nem jelent mást, minthogy a klíma-igazságosságot figyelembe vevő, fair és erős klímavédelmi megállapodásért érdekérvényesítünk. Hiszen csak így tudjuk elkerülni a katasztrofális klímaváltozást. Úgy látszik, túl jól végezzük a dolgunkat, és el akarnak hallgattatni minket. Nem fognak.

A Democracy Now interjúja Nnimo Bassey-val, a Föld Barátai nemzetközi hálózat elnökével és José Bové európai parlamenti képviselővel, aki tiltakozott a Föld Baráti kitiltása ellen:

Ma estig nem engedték be a Föld Barátai képviselőit a klímacsúcsra. Kérjük, segíts, hogy holnap már bejuthassanak a civil szervezetek tagjai a Bella Centerbe! Írd alá az Yvo de Boerhoz címzett petíciót!

* * *

Egyre inkább megerősödik a már tegnap is említett meggyőződésem, hogy a klímacsúcson a gazdag országok a WTO tárgyalásokon alkalmazott módszerekhez folyamodnak, hogy gond nélkül megfeleljenek az óriáscégek igényeinek. 2001-ben a dohai WTO-csúcsot egy olyan, kis arab szigetországban rendezték, ahová civil szervezeteket egyáltalán nem engedtek be. A mostani koppenhágai klímacsúcson is szemmel láthatólag a gagdag országok és a multik érdekeinek megfelelő eredményt szeretnének, és úgy látszik, zavarja őket az erőszakmentes, de kritikus szervezetek hangja és figyelő tekintete...

A dán kormány és a UNFCCC monnyon le!

Fotók: Friends of the Earth International

fidusz's picture

George Monbiot-t (a Guardian

George Monbiot-t (a Guardian publicistáját) sem engedték be a Bella Centerbe?

Watching this stupid summit via webcam (I wasn't allowed in either), it struck me that the treaty-making system has scarcely changed in 130 years.

Copenhagen negotiators bicker and filibuster while the biosphere burns (The Guardian)

fidusz's picture

Ha minden igaz, Török

Ha minden igaz, Török Marci lefordítja Monbiot írását, és akkor feltehetjük majd ide is...

fidusz's picture

"Mi békések vagyunk, mi a

"Mi békések vagyunk, mi a helyzet veletek?"

On a day when NGOs were given limited access to the Copenhagen summit, protesters marched on the Bella centre to reclaim the climate debate back to the people most affected.

A Guardian videó riportja:
http://www.guardian.co.uk/environment/video/2009/dec/17/copenhagen-clima...

fidusz's picture

Naomi Klein didn't have a

Naomi Klein didn't have a voice when she sat in Secretary of State Hillary Clinton's Thursday press conference. But from what was discussed, even if she had a voice, she'd have been speechless: the United States wants all or nothing.

I feel a bit like a walking metaphor because this is the day that pretty much all the NGOs have been locked out of the Bella Center, making this a much less interesting place. Almost all the side events have been canceled and people are scrambling to find alternative spaces around the city in which to meet. Some youth groups staged a sit-in last night to protest their expulsion.

As the big shots arrive and civil society is expelled, it may well turn out that months of activism and negotiations don't matter much in the face of raw power plays like the one Clinton launched this morning: sign on our terms or get nothing.

Bolivia's Ambassador to the United Nations, Pablo Solon put it best: "It seems negotiators are living in the Matrix, while the real negotiation is taking place in the 'Green room,' in small stealth dinners with selective guests."

The image from the Bella Center that will forever stay with me is seeing security guards refuse entry to Nnimmo Bassey, chair of Friends of the Earth International, who has been fighting Shell and other oil giants in the Niger Delta for decades, losing friends like Ken Saro Wiwa to the struggle and being jailed himself. Meanwhile, the oil execs walk the halls of the Bella Center with impunity.

Even if I could talk I'd be speechless.

The Nation: We'll Save The Earth On Our Terms

bil's picture

ez a naomi Klein-anyag

ez a naomi Klein-anyag mehetne sztem középre csak úgy önmagában, nem? Ez így nagyjából összefoglal mindent

fidusz's picture

Ahhoz szerintem le kellene

Ahhoz szerintem le kellene fordítani. Megcsinálod?

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.

More information about formatting options

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.