10 érv a TTIP ellen

fidusz Stop TTIP és CETA Ked, 2015-05-05 09:27

1. Fenyegeti a demokráciát
Ha az egyezmény megszületik, az óriási hatalommal ruházza fel a nagyvállalatokat. Beperelhetik a kormányokat olyan döntések miatt, amelyek sértenék a vállalatok jövőbeni profitját: ezáltal képesek lesznek aláásni a köz érdekében zajló demokratikus döntéshozatali folyamatokat.

2. Fenyegetést jelent a közszolgáltatásokra
A TTIP új piacokat hoz létre a közszolgáltatások területén, ami azok liberalizációjához és privatizációjához vezet. Ez nagyon megnehezítené, hogy e közszolgáltatásokat – csakúgy, mint az energiát és a vizet – újra köztulajdonba vegyük.

3. Fenyegetést jelent az élelmiszerbiztonságra
A jogszabályok harmonizálása következtében a szigorúbb európai élelmiszer-biztonsági előírások az Egyesült Államokban érvényben levő előírások szintjére süllyednének. Eltörölnék az Európai Unióban a genetikailag módosított szervezetekre, a növényvédő szerekre és a hormonkezelt marhahúsra vonatkozó jelenlegi korlátozásokat.

4. Fenyegetést jelent a környezetre
A harmonizáció révén a TTIP az Európai Unióban érvényes környezetvédelmi szabályokat az Egyesült Államokban érvényesek szintjére süllyesztené. Ez lehetőséget adna az Egyesült Államokban dívó hidraulikus rétegrepesztés (fracking) széleskörű európai elterjesztésére.

5. Fenyegetést jelent az éghajlatra
A TTIP a befektetőknek igen erőteljes jogokat adna. Az óriáscégek számára lehetővé válna, hogy kormányokat perelhessenek be, ha azok olyan új szakpolitikákat vezetnének be, melyek a földben hagynák a szennyező, fosszilis energiahordozókat.

6. Fenyegeti a munkavállalók jogait
A munkavállalók jogai szintén az Egyesült Államokban levő szintekre süllyedhetnének. Előfordulhat, hogy a vállalatok abba az országba települnek át, ahol a legalacsonyabbak a munkajogi normák.

7. Fenyegetést jelent a személyiségi jogainkra nézve
A TTIP-t kihasználva újra be lehetne vezetni az ACTA (a hamisítás elleni nemzetközi kereskedelmi megállapodás) központi elemeit. Az ACTA-t az Európai Parlament korábban a széleskörű tiltakozás miatt elutasította. Az egyezmény arra kényszeríthetné az internetszolgáltatókat, hogy kémkedjenek az ügyfeleik után.

8. Fenyegetést jelent a pénzügyek kordában tartásával kapcsolatban
A TTIP értelmében sok olyan új pénzügyi szabályt érvényen kívül kellene helyezni (például a bankügyi biztonsági intézkedéseket), amelyeket 2008 óta egy jövőbeli pénzügyi összeomlás elkerülése érdekében vezettek be.

9. Titokban tárgyalják
A nagyvállalati lobbisták lényeges szerepet töltenek be a tárgyalásokban, azonban a közvélemény teljes mértékben ki van zárva. A nagyközönség nem férhet hozzá a tárgyalási szövegjavaslatokhoz. Amit tudunk, annak nagy része csak kiszivárogtatott dokumentumokból jutott tudomásunkra.

10. Veszélyes példát mutat a világ többi részének
Amennyiben a TTIP egyezmény megszületik, a fejlődő országok (a „globális dél” országai) nagy nyomás alá kerülnek, hogy bevezessék a TTIP normáit, ha el akarják kerülni, hogy piacot veszítsenek. A vállalati lobbistáknak nem titkoltan az a céljuk, hogy globális szinten mindenki a leendő EU–USA normarendszer felé tartson. Ez a szegényebb országokat arra kényszerítené, hogy olyan szabadpiaci irányelveket alkalmazzanak, melyek tárgyalásában részt sem vettek.

A poszter és a képek nagy felbontásban letölthetőek innen.